Přejít k hlavnímu obsahu

Jablková povidla | recept na domácí povidla

Jablková povidla | recept na domácí povidla. Povidla nemusí být jen švestková, zkuste i jablková. Z této dávky jsem měla moc skleniček, koukněte na fotky. Povidla do druhého dne krásně ztuhnou a jsou naprosto bombová! Určitě zkuste, já dělala dvě dávky a myslím, že mám vystaráno i na příští rok. 

Co je potřeba

5 kg jablek ( i padaných)

2,5 kg krystalového cukru

125 ml octa

2 čajové lžičky mleté skořice

6 kusů badyánu

21 kusů hřebíčku

Omytá jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo, vložíme do velkého kastrolu (alespoň na 8 – 10 litrů), přidáme ocet, cukr a koření a takto necháme pod pokličkou odležet do druhého dne někde v chladu (já to dala přes noc ven na terasu).

Do druhého dne jablíčka pustí šťávu. Pak je dáme vařit asi na hodinku a čtvrt (el. sporák č.6 a jak začnou probublávat, tak stáhneme na č.4), až zasklovatí (jak poznáte, že jsou sklovatá…viz. video).

Je důležité je hlídat a míchat, aby se nepřipálila. Když jsou povidla hotová, tak je tyčovým mixérem rozmixujeme.

Naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a do druhého dne je otočíme dnem vzhůru. Nezavařujeme.

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jablečný kompot na zimu | recept
Jablečný kompot na zimu | recept. Na tento kompot používám letní jablka trhaná. Pokud byste použili padaná jablka, tak by se kompot mohl zkazit.
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept. Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda…