Přejít k hlavnímu obsahu

Babiččiny kynuté lívance | recept

Babiččiny kynuté lívance | recept

Babiččiny kynuté lívance | recept. Zkoušela jsem dost receptů na lívance. Tuhle jsem prohlížela opět recepty mé babičky a narazila jsem na klasické kynuté lívance. Lidičky! To je bašta! Ty musíte vyzkoušet!

Co je potřeba

1 l mléka

600 g hladké mouky

2 vejce

2 polévkové lžíce cukru

½ kostičky čerstvého droždí

špetka soli

olej na smažení

 

Mléko nalijeme do většího hrnce a zahřejeme tak, aby bylo jen vlažné. Pak ho buď necháme v tom hrnci nebo přelijeme do jiné větší nádoby (protože těsto pak nakyne, tak aby nepřeteklo). Do vlahého mléka rozdrobíme půl kostičky kvasnic a metličkou je rozmícháme do ztracena. Potom přidáme vejce a ostatní ingredience, které trochu zamícháme metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmícháme dohladka, aby nebyly hrudky.

Mléko nalijeme do většího hrnce a zahřejeme tak, aby bylo jen vlažné. Pak ho buď necháme v tom hrnci nebo přelijeme do jiné větší nádoby (protože těsto pak nakyne, tak aby nepřeteklo). Do vlahého mléka rozdrobíme půl kostičky kvasnic a metličkou je rozmícháme do ztracena. Potom přidáme vejce a ostatní ingredience, které trochu zamícháme metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmícháme dohladka, aby nebyly hrudky.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout 60 minut.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout 60 minut.

Nakynuté těsto klademe na lívanečník a na mírném ohni smažíme zlatavé lívance.

Nakynuté těsto klademe na lívanečník a na mírném ohni smažíme zlatavé lívance.

Podáváme s tím, co máte rádi. U nás frčí skořicový cukr, marmelády a jablečná povidla.

Podáváme s tím, co máte rádi. U nás frčí skořicový cukr, marmelády a jablečná povidla.

 

Z této dávky jsem měla kolem 45 ks lívanců. Můžete udělat poloviční dávku.

DOBROU CHUŤ!!!

 Z této dávky jsem měla kolem 45 ks lívanců. Můžete udělat poloviční dávku. DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Pindruše
Pindruše
  Nevím, kde toto pečivo z listového těsta přišlo ke svému názvu, ani původ slova pindruše není jasný. Podle všeho nic neznamená a byl uměle vytv…