Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept

Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovoce. V knize Česká strava lidová se píše, že vaření povidel bylo na venkově společenskou událostí. Vařily se ve velkém, často příbuzní, sousedé nebo přátelé vařili dohromady a pomáhali si s mícháním. Protože se povidla připravovaly venku ve velkých kotlích nad otevřeným ohněm, musely se neustále míchat, aby se nepřipálily a nezhořkly. Byla to práce namáhavá a zdlouhavá. Obyčejně se vařívalo v noci a to i několik dní po sobě. Správně uvařená povidla vydrží uskladněná i několik let bez ztráty kvality.

Co je potřeba

  • švestky
1

Povidla se nejčastěji vařily ze švestekjsou nejchutnější a nejtrvanlivější, ale i z jablek, hrušek nebo šípků. Neloupané švestky s peckami se rozvářely ve velkých hrncích a pak se přecedily přes hliněný „ceďák“ s otvory. Povidla vařená ze švestek  s peckami mají příchuť mandlí. Na povidla jsou nejvhodnější zralé až přezrálé plody, které jsou u stopky už trochu svraštělé a samy padají ze stromů.

2

Abyste si usnadnili práci (a také vyřadili všechny červivé plody), švestky vypeckujte, vložte do velkého hrnce se silným dnem a přidejte několik pecek zabalených v gáze nebo řeznické síťce. Podlijte malým množstvím vody, hrnec zakryjte poklicí a vše uveďte do prudkého varu. Pak hrnec odkryjte, ztlumte teplotu a nechte odpařovat tekutinu. Míchejte jen občas, zatím se povidla nepřipalují.

3

Postupně jak obsah hrnce zmenšuje objem a houstne, je třeba dále snižovat teplotu a častěji míchat, aby se povidla nepřipálily. Povidla se dříve nesladily a ani ničím neochucovaly (sloužily samy jako sladidlo), proto se musí uvařit opravdu hustá kaše, aby se nekazily. Před jejich užitím např. jako náplně do buchet nebo koláčů je oslaďte a lehce nahřejte, aby se cukr důkladně rozpustil. Přidáním cukru trochu zřídnou. 

Správně uvařená povidla odpadávají z vařečky po kusech, nestékají a při míchání se za nimi tvoří cestička, která se velmi pomalu uzavírá. Hotová povidla přendejte do sklenic a uzavřete dobře těsnícím víčkem. Vydrží i bez zavařování několik let.

Pokud netrváte na staročeských povidlech, můžete je osladit podle chuti, přidat perníkové koření, rum, vanilku, badyán, skořici, hřebíček…Připravená podle návodu v článku jsou univerzální a dochutit je můžete také, později a podle toho, na co je použijete.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Pindruše
  Nevím, kde toto pečivo z listového těsta přišlo ke svému názvu, ani původ slova pindruše není jasný. Podle všeho nic neznamená a byl uměle vytv…
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způ…