Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně. Dolmades (dolma) je tradiční pokrm řecké kuchyně. Jedná se o závitky z listů vinné révy, tradičně plněné ochucenou rýží - pak se většinou podávají studené ve formě předkrmu. Méně často se plní směsí masa a rýže - takto připravené se konzumují teplé s chlebem jako hlavní chod. V článku vás seznámíme s postupem, podle kterého si snadno uvaříte obě varianty tohoto lehkého jídla.
Listy vinné révy pečlivě omyjte a odstřihněte řapíky. Spařte je horkou vodou, nechte okapat a vychladnout. Uvařte rýži do poloměkka.
2
V pánvi, na několika lžících horkého olivového oleje, osmahněte kostičky cibule a nakrájený česnek. Přidejte mleté maso, kousky rajčat, osolte a opečte. Závitky se v Řecku plní skopovým masem, já raději hovězí nebo vepřové. K hotovému masu přidejte nasekanou zelenou nať podle chuti a směs nechte vystydnout.
3
Studenou směs masa promíchejte s předvařenou rýží. Ochutnejte, případně dosolte a můžete okořenit mletým pepřem.
4
Spařené listy pokládejte lícem (lesklou stranou) na podložku, skrojte hrubší žilnatinu, pokud je to nutné. U mladých listů to není třeba. Do středu vložte připravenou náplň a přehněte přes ni okraje listu podle obrázku. Pak stočte do ruličky.
5
Pekáček vyložte několika čerstvými (nespařenými) listy a závitkyskládejte těsně vedle sebe. Mohou být i ve dvou vrstvách na sobě.
6
Každou vrstvupokropte citronovou šťávou. Podlijte malým množstvím vody, přikryjte poklicí nebo alobalem a duste 30 - 40 minut při 180 °C. Podávejte s pečivem a česnekem a koprem ochuceným bílým jogurtem.
Tipy
Závitky před vložením do trouby prokládám plátky rajčat a vynechám podlití vodou. Rajčatová šťáva jim dodá další chuťový rozměr.
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způ…
Kulaté knedlíky bez vajec | recept na domácí knedlíky. Chcete vyzkoušet jednoduchý a rychlý recept na domácí knedlíky? Přináším vám recept na kulaté k…
Diskuze k článku