Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zeleninový spirálový koláč: efektní, lehký a překvapivě snadný

zeleninový koláč

Máte dost masa a chcete pokrm lehký a chutný? Zeleninový koláč připravený v kulaté formě patří k těm jídlům, která vypadají slavnostně, a přitom vyžadují jen pár surovin a trochu trpělivosti. Barevná spirála z tenkých zeleninových pásků vytváří na řezu nádherný vzor a chuťově jde o lehký, šťavnatý a velmi variabilní slaný koláč. Ideální jako večeře, pohoštění při slavnostních chvílích nebo jednoduše kreativní způsob, jak využít nejen kořenovou zeleninu.

Jednoduché domácí těsto

Na korpus budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce studené vody
  • špetku soli

Mouku promíchejte se solí, přidejte na kostičky nakrájené máslo a rychle prsty zpracujte na drobenku. Vklepněte vejce, přidejte trochu vody a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a na 20–30 minut uložte do lednice. Poté vyválejte do kruhu a vložte do kulaté formy (cca 26 cm). Dno propíchejte vidličkou, předpékat není nutné.

Zelenina a náplň

  • 2–3 mrkve
  • 1 cuketa nebo okurka
  • 1–2 petržele
  • několik plátků tvrdého sýru
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany nebo mléka
  • sůl, pepř
  • hrst strouhaného sýra na posypání

Zeleninu očistěte a pomocí škrabky na brambory vytvářejte dlouhé tenké pásky. Pokud jsou tvrdší, stačí je na půl minuty spařit horkou vodou, budou se lépe ohýbat.

Skládání spirály

Začněte od okraje formy. Do těsta postupně vkládejte pásky mrkve, cukety a petržele, případně prokládejte tenkými plátky tvrdého sýru. Vrstvy jemně stáčejte směrem ke středu – čím těsněji je naskládáte, tím krásnější spirála vznikne.

Zálivka a pečení

Vejce rozšlehejte se smetanou, přidejte sůl a pepř. Nalijte mezi zeleninu, aby se rovnoměrně roztekla. Povrch posypte strouhaným sýrem.
Pečte při 180 °C asi 40–50 minut, dokud zelenina nezměkne a zálivka neztuhne.

Výsledkem je jemný koláč s efektním vzhledem a plnou zeleninovou chutí. Můžete ho jíst teplý i studený a skvěle se hodí k lehkému salátu či jen tak samotný.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Pindruše
Pindruše
  Nevím, kde toto pečivo z listového těsta přišlo ke svému názvu, ani původ slova pindruše není jasný. Podle všeho nic neznamená a byl uměle vytv…
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způ…
Kulaté knedlíky bez vajec
Kulaté knedlíky bez vajec
Kulaté knedlíky bez vajec | recept na domácí knedlíky. Chcete vyzkoušet jednoduchý a rychlý recept na domácí knedlíky? Přináším vám recept na kulaté k…