Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept. Dnešní pokrm pochází ze staročeské kuchyně a je v jedné z nejstarších českých kuchařek, vydané Pavlem Severinem z Kapí Hory. V knize z r.1535 jsou 4 houbové recepty a tento je první. Houbové šišky autor doporučuje vařit z hříbků, smržů nebo špiček. A protože se špičce obecné letos mimořádně daří, hned jsem recept vyzkoušela. Myslím si, že i vám zachutná.

Co je potřeba

  • 500 g špičky obecné
  • 80 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml sladké smetany
  • petrželová nať (šalvěj)
  • pepř
  • sůl
  • šafrán
1

Špičku obecnou hledejte na loukách nebo okrajích cest. Její výskyt vám často prozradí zbarvení trávy. Na místech, kde špička roste, je výrazně tmavší. Navíc houbička často roste v tzv. čarovných kruzích. Naučte se tuto drobnou a výbornou houbu znát. V bramboračce je nepřekonatelná. Sbírají se hlavičky jen s malým kouskem pružného třeně.

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept
2

Houbičky doma přeberte, promyjte pod tekoucí studenou vodou a vložte je na rozehřáté máslo. Špičky pustí vodu, tu odpařte. Rychleji to půjde, když budete houby míchat při prudkém varu. Před dalším krokem nechte špičky vychladnout.

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept
3

Pokud jsou kloboučky hub větší, nasekejte je na menší části. Drobné kloboučky krájet nemusíte. Houby osolte, okořeňte pepřem a zelenou petrželkou (šalvějí), přidejte vejce, mouku a ze směsi tvořte malé šištičky. Šišky (velké asi jako čevabčiči) opečte na másle

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept
4

Šišky se na talíři přelijí bílou omáčkou. Tu připravíte takto: na másle zpěňte hladkou mouku, zřeďte sladkou smetanou nebo mlékem, okořeňte šafránem a osolte. Na omáčku neuvádím přesný rozpis ingrediencí, je velmi snadná a zvládne ji každý. Jako příloha k tomuto jídlu se podle dnešních zvyklostí nejlépe hodí kynutý knedlík.

Jak připravit houbové šišky se smetanovou omáčkou | staročeský recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Pindruše
Pindruše
  Nevím, kde toto pečivo z listového těsta přišlo ke svému názvu, ani původ slova pindruše není jasný. Podle všeho nic neznamená a byl uměle vytv…
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způ…
Kulaté knedlíky bez vajec
Kulaté knedlíky bez vajec
Kulaté knedlíky bez vajec | recept na domácí knedlíky. Chcete vyzkoušet jednoduchý a rychlý recept na domácí knedlíky? Přináším vám recept na kulaté k…