Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí lunchmeat | recept na lunchmeat ze šunkovaru

19. Únor 2022
Domácí lunchmeat | recept na luncmeat ze šunkovaru

Domácí lunchmeat | recept na luncmeat ze šunkovaru. Pamatujete si lunchmeat z dětství? Osmažený s bramborem k obědu nebo opečený a mezi chleby s kyselou okurkou na svačinu? Tu chuť si pamatuji dodnes. Bohužel nynější lunchmeat se rozpadá, chuťově není nic moc a složení raději nečíst. Rozhodla jsem se vyzkoušet připravit si ho doma a myslím, že výsledek stojí za to! Chuťově sice není jako ten kdysi, ale je můj, vím jaké suroviny jsem použila. Vyzkoušejte můk recept na domácí lunchmeat ze šunkovaru.

Co je potřeba

1000 g vepřového plecka bez kosti

2 celá vejce

50 ml ledové vody

10 g Pragandy (rychlosůl)

6 g mořské soli

1 čajová lžička bílého pepře

1 čajová lžička sušeného česneku

1 čajová lžička uzené mleté papriky

1 čajová lžička sladké papriky

dle chuti můžete ještě přidat špetku muškátového oříšku, květu a koriandru

 

1

Vychlazené vepřové plecko nameleme na masovém strojku, případně můžete použít i koupené mleté. Přidáme ostatní suroviny a rukou nebo v robotu důkladně zpracujeme v lepivou kaši.

2

Šunkovar vyložíme igelitovým sáčkem. Vložíme do něj vždy dvě lžíce masové kaše a skleničkou, kterou namáčíme do studené vody, kaši upěchujeme. Zabráníme tak, aby v lunchmeatu byly vzduchové bubliny.

3

Když máme naplněno, sáček zatočíme a šunkovar uzavřeme. Celý šunkovar necháme 24 hodin odpočinout v lednici.

4

Po uplynutí této doby píchneme do šunkovaru teploměr a vložíme ho do vysokého hrnce. Dolijeme okolo horkou převařenou vodu asi 1cm pod víčko šunkovaru. Na mírném plameni necháme pozvolna vařit (voda nesmí bublat). Vaříme celkem 3 hodiny, dokud teplota na teploměru není 77  – 80°C.

5

Poté šunkovar vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Když je na teploměru asi 30  – 40°C, můžeme šunkovar otevřít a slít šťávu z masa.

6

Vytáhneme sáček s lunchmeatem, vyjmeme lunchmeat a osušíme ho papírovou utěrkou od zbytku šťávy. Lunchmeat skladuji v lednici v papírovém sáčku nebo ho můžeme zavakuovat.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Domácí šunka ze šunkovaru | recept
Domácí šunka ze šunkovaru | recept
Domácí šunka ze šunkovaru  | recept. Domácí šunce se ta kupovaná vůbec nevyrovná. Kdo ji jednou zkusí, musí mi dát za pravdu. Jak na to, aby se v…
Vlčický bůčkový nářez | recept
Vlčický bůčkový nářez | recept
Vlčický bůčkový nářez | recept. Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept…
Vlčický špek | recept na domácí špek
Vlčický špek | recept na domácí špek
Vlčický špek | recept na domácí špek. S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme ho. Čím vyšší, tím lepš…