Domácí lunchmeat | recept na lunchmeat ze šunkovaru
Domácí lunchmeat | recept na luncmeat ze šunkovaru. Pamatujete si lunchmeat z dětství? Osmažený s bramborem k obědu nebo opečený a mezi chleby s kyselou okurkou na svačinu? Tu chuť si pamatuji dodnes. Bohužel nynější lunchmeat se rozpadá, chuťově není nic moc a složení raději nečíst. Rozhodla jsem se vyzkoušet připravit si ho doma a myslím, že výsledek stojí za to! Chuťově sice není jako ten kdysi, ale je můj, vím jaké suroviny jsem použila. Vyzkoušejte můk recept na domácí lunchmeat ze šunkovaru.
Co je potřeba
1000 g vepřového plecka bez kosti
2 celá vejce
50 ml ledové vody
10 g Pragandy (rychlosůl)
6 g mořské soli
1 čajová lžička bílého pepře
1 čajová lžička sušeného česneku
1 čajová lžička uzené mleté papriky
1 čajová lžička sladké papriky
dle chuti můžete ještě přidat špetku muškátového oříšku, květu a koriandru
Krok 1
Vychlazené vepřové plecko nameleme na masovém strojku, případně můžete použít i koupené mleté. Přidáme ostatní suroviny a rukou nebo v robotu důkladně zpracujeme v lepivou kaši.
Krok 2
Šunkovar vyložíme igelitovým sáčkem. Vložíme do něj vždy dvě lžíce masové kaše a skleničkou, kterou namáčíme do studené vody, kaši upěchujeme. Zabráníme tak, aby v lunchmeatu byly vzduchové bubliny.
Krok 3
Když máme naplněno, sáček zatočíme a šunkovar uzavřeme. Celý šunkovar necháme 24 hodin odpočinout v lednici.
Krok 4
Po uplynutí této doby píchneme do šunkovaru teploměr a vložíme ho do vysokého hrnce. Dolijeme okolo horkou převařenou vodu asi 1cm pod víčko šunkovaru. Na mírném plameni necháme pozvolna vařit (voda nesmí bublat). Vaříme celkem 3 hodiny, dokud teplota na teploměru není 77 – 80°C.
Krok 5
Poté šunkovar vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Když je na teploměru asi 30 – 40°C, můžeme šunkovar otevřít a slít šťávu z masa.
Krok 6
Vytáhneme sáček s lunchmeatem, vyjmeme lunchmeat a osušíme ho papírovou utěrkou od zbytku šťávy. Lunchmeat skladuji v lednici v papírovém sáčku nebo ho můžeme zavakuovat.