Přejít k hlavnímu obsahu

Houbová omáčka | recept na omáčku s chlupatými knedlíky

Houbová omáčka | recept na omáčku s chlupatými knedlíky. Předpis na houbovou omáčku je starým rodinným receptem. Omáčka se zásadně dělá jen s chlupatými knedlíky. Kdo je neumí, nalezne návod v rubrice "Přílohy“. Omáčka je podobná se svíčkovou, jen jsou hlavní chuťovou složkou houby. Pokud byste používali obyčejný hrnec, prodlužte dobu vaření podle potřeby. Uvařte si k nedělními obědu tuto skvělou smetanovou omáčku s houbami, určitě si pochutnáte.

Co je potřeba

1/2 kg vepřového plecka

pytlík mražených hub (nebo i čerstvých)

1 zakysaná smetana

1 smetana ke šlehání

3 lístky bobkového listu

10 kuliček jalovce (nemusí být)

10 kuliček nového koření

3 čajové lžičky tymiánu

olej

1 větší cibule

světlá a tmavá jíška Knorr

na dochucení – ocet, maggi, sůl

1

Do papiňáku si dáme smažit na kostky pokrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět a poté přidáme bobkový list, jalovec, nové koření, tymián a necháme restovat, dokud cibulka nezačne zlátnout. V tom momentě vložíme do hrnce za všech stran osolené maso a necháme ho na cibulce a koření ze všech stran zatáhnout.

2

Potom přihodíme houby. Když pustí šťávu, necháme je ještě asi 3 minuty dělat. Přilijeme 1,5 l  převařené vody a papiňák zavřeme. Když začne syčet, stáhneme na nižší plamen a necháme hodinu vařit. Po hodině papiňák odstavíme a necháme dojít.

3

Když už jde papiňák otevřít, vyjmeme maso, omáčku slijeme do jiného hrnce a dáme vařit. Ve větší nádobě si zatím rozmícháme zakysanou smetanu se 100 ml mléka a dvěma sběračkami omáčky. Když se omáčka vaří, za stálého míchání do ní přilijeme smetanovou směs.

4

Necháme asi 3 minuty povařit a omáčku zahustíme jíškou Knorr (půl na půl – světlá a tmavá). Omáčku dělám trochu hustší a ihned do ní nalijeme smetanu, tím se trochu naředí.

5

Omáčka by měla být trochu nakyslá, dochutíme ji asi 2 - 3 lžíce octa, 1 zarovnanou lžíci soli maggi dle chuti.

6

Hotovou omáčku podáváme s knedlíky, nejlepší jsou chlupaté. Dobrou chuť!

Autor: Jitule | Zobrazit autorská práva

Jitka Horká

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články