Přejít k hlavnímu obsahu

Vlčický špek | recept na domácí špek

04. Červenec 2024
Vlčický špek | recept na domácí špek

Vlčický špek | recept na domácí špek. S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme ho. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, vůbec jsem nejedla jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku. A stejně tak, jak jsem ho já naučila jíst polévky, on mě naučil jíst tato jídla. Kupovaný špek od místního řezníka není špatný, ale domácí je domácí. Připravte si podle mého návodu vlčický špek.

Co je potřeba

Směs na obalení:

240 g Pragandy

100 g Himalájské soli

60 g mořské soli

50 g mleté sladké papriky

20 g sušeného česneku

 

Sádlo nakrájíme na pruhy a zbavíme jej kůže.

Sádlo nakrájíme na pruhy a zbavíme jej kůže.

Z uvedených surovin si připravíme směs, ve které obalujeme kusy hřbetního sádla.

Z uvedených surovin si připravíme směs, ve které obalujeme kusy hřbetního sádla.

Obalené kousky sádla propíchneme párkrát jehlou a zavaříme do fólie pomocí vakuovačky. Výhodou vakuování je, že sádlo nemusíte v lednici otáčet. Kdo nemá vakuovačku, tak sádlo omotá několikrát do potravinářské fólie a rovná takto na plech. Tento způsob nakládání jsem dělala dříve a během odpočinku v lednici se uvolňuje šťáva a lednice by se mohla zašpinit.

Obalené kousky sádla propíchneme párkrát jehlou a zavaříme do fólie pomocí vakuovačky. Výhodou vakuování je, že sádlo nemusíte v lednici otáčet. Kdo nemá vakuovačku, tak sádlo omotá několikrát do potravinářské fólie a rovná takto na plech. Tento způsob nakládání jsem dělala dříve a během odpočinku v lednici se uvolňuje šťáva a lednice by se mohla zašpinit.

Takto nachystané kusy necháme minimálně 7 dní odpočívat v lednici. Zavakuovaných kusů si nemusíme vůbec všímat, ale kusy v potravinářské fólii musíme pravidelně otáčet. Když je sádlo odpočaté, tak ho omyjeme a vyvěsíme do udírny.

Takto nachystané kusy necháme minimálně 7 dní odpočívat v lednici. Zavakuovaných kusů si nemusíme vůbec všímat, ale kusy v potravinářské fólii musíme pravidelně otáčet. Když je sádlo odpočaté, tak ho omyjeme a vyvěsíme do udírny.

Udíme na při teplotě 65 70°C asi 8 10 hodin.

DOBROU CHUŤ!!!

Udíme na při teplotě 65 – 70°C asi 8 –10 hodin. DOBROU CHUŤ!!!
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články