Přejít k hlavnímu obsahu

Maminčina čalamáda do kbelíku | recept

Maminčina čalamáda do kbelíku | recept. Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda barvy, a tak kupuji červenou, žlutou i zelenou (trikoloru). Mamka ji dělávala, když jsem byla malá. Teď ji dělávám já a to většinou z dvojité dávky (je děsně žravá). Čalamádu lze připravit stejným způsobem i bez rajčat!

Co je potřeba

2 kg bílého zelí (hlávka)

500 g nedozrálých zelených rajčat

500 g červené papriky nebo trikolora

250 g cibule

250 g mrkve

15 dkg cukru krupice

100 ml slunečnicového oleje

250 ml octa

½ sáčku Deka

Je to velmi jednoduché. Zelí nakrouháme, papriky pokrájíme na nudličky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na půlkolečka a rajčátka na kolečka.

Vše dáváme do smaltovaného kbelíku (postačí i plastová mísa) a poté přidáme zbytek ingrediencí. Všechno důkladně rukama promíchámezatížíme kbelíkem vody nebo postačí větší miska (záleží, jaké děláte množství čalamády). Přikryjeme víkem (přetáhneme utěrkou) a takto necháme 48 hodin v chladu odpočívat.

Když po dvou dnech čalamáda pustí dost šťávy, tak ji naplníme do sklenic (moc nepěchujeme) a šťávu tak nějak rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Skladujeme ve sklepě.

NEMUSÍ SE ZAVAŘOVAT!

Z této dávky jsem měla 6 ks sklenic o objemu 720 ml.

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Zelný salát s koprem | recept
Zelný salát s koprem | recept. Zelí s koprem tvoří výbornou kombinaci. Pokud nevíte, jak na to, poradí vám následující řáky. Salát podávám buď samotný…