Přejít k hlavnímu obsahu

Hovězí maso se šípkovou omáčkou | recept

Hovězí maso se šípkovou omáčkou | recept. Přemýšlíte, co k nedělními obědu? Nechte se inspirovat mým receptem na hovězí maso se šípkovou omáčkou. Jde o klasické jídlo, které však uspěje i v moderní kuchyni. Obvykle šípkovou omáčku podávám s kynutými knedlíky. Vždycky jsem si myslela, jaká věda je uvařit tuhle omáčku, ale nic na tom není a manžel se olizoval až za ušima.

Co je potřeba

asi 500 g falešné svíčkové (může být třeba i vepřové plecko)

2 mrkve

1 petržel

asi 3cm silný kus celeru

2 větší cibule

10 kuliček celého pepře

10 kuliček jalovce

10 kuliček nového koření

3 bobkové listy

300 ml červeného vína

voda dle potřeby

asi 2 cm silný plátek másla

3 polévkové lžíce hladké mouky

2 vrchovaté lžíce šípkové zavařeniny

kousek špeku

sůl, cukr

citrónová šťáva

1

Nejdříve si nakrájíme kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a maso prošpikujeme hranolky špeku.

2

Poté si na sporáku na č. 6 rozpustíme máslo a na něm orestujeme kořenovou zeleninu společně s kořením (je dobré koření dát do kousku čisté látky, abychom pak všechno koření dobře vyjmuli z omáčky ven – já bohužel neměla, a tak jsem pak lovila kuličku po kuličce). Když je zelenina opečená, tak přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom na zeleninu položíme osolené a prošpikované maso a ze všech stran ho osmahneme, aby se nám zatáhlo.

3

Když je maso zatažené, podlijeme ho červeným vínem (použila jsem jemně perlivé červené víno Lambrusco, protože jsem neměla sílu otevřít klasické víno se špunten a jedinné tohle v naší vinotéce nemělo špunt), sporák stáhneme na č. 4 a zbytek asi do 1,5 l dolijeme horkou vodou. Takto vaříme, dokud nám maso nezměkne a dle potřeby doléváme vodu. Já vše vařila v papiňáku asi jeden a půl hodinky.

4

Když je maso měkké, tak ho vyndáme, omáčku zcedíme, vyndáme koření a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Do vzniklé omáčky pak přidáme šípkovou zavařeninu (koupila jsem v Kauflandu za 50 Kč, vystačí tak na 5 omáček a chuťově je sama o sobě výborná i na housku) a asi 5 minutek necháme povařit. 

5

Omáčku zahustíme ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a ještě povaříme 10 minut do zhoustnutí. Nakonec do omáčky hodíme na plátky nakrájené maso a dochutíme cukrem, solí a šťávou z citrónu. Chuť by měla být podobná svíčkové, taková spíše sladkokyselá. Na talíři ještě ozdobíme šlehačkou nebo zakysanou smetanou a troškou šípkové zavařeniny. Podáváme s houskovým knedlíkem. DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule | Zobrazit autorská práva

Jitka Horká

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články