Přejít k hlavnímu obsahu

Listové košíčky | recept na jednoduchý moučník z listového těsta

Listové košíčky | recept na jednoduchý moučník z listového těsta

Listové košíčky | recept na jednoduchý moučník z listového těsta. Tyto košíčky jsou jednoduché, rychlé a lze je naplnit čímkoliv dle vaší fantazie. Lze je upéct ve variantě slané či sladké. Inspirujte se mým receptem na jednoduchý moučník z listového těsta a připravte si košíčky s jablky. Jsou díky ovoci krásně šťavnatě, dobře vypadají a ještě lépe chutnají. 

Co je potřeba

1 balení listových plátků (viz. foto)

3 – 4 jablíčka

cukr, skořice

vejce na potření

plech na muffiny

1

Pláty těsta položíme na pomoučený vál a do každého plátu vykrojíme kruh o průměru 8 cm. Každým tímto kroužkem vyložíme formičky na muffiny (nemusíme vymazávat).

2

Do mísy nastrouháme nahrubo jablka a dochutíme je cukrem a špetkou mleté skořice. Můžeme přidat i rozinky. Košíčky naplníme asi do tří čtvrtin jablky.

3

Z každého obdélníku těsta, které nám zůstalo po vykrojení kroužku si vypracujeme kuličku, vychází to tak na šest kuliček. Každou vyválíme na oválek a ten poté projedeme rádýlkem (viz. foto), které nám vytvoří krásnou mřížku.

4

Do mřížky vykrojíme dva kruhy o průměru 6 cm a ty pak položíme na vršek každého košíčku. Mřížku lze vytvořit i tak, že z vyváleného zbytku těsta nakrájíme proužky, kterými pak mřížku vytvoříme přímo na košíčkách.

5

Následně potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby předehřáté na 220°C a pečeme asi 20 minut, dokud košíčky nebudou zlatavé.

6

Po vytažení z trouby necháme košíčky chvilku vychladnout. Poté je vyndáme na tác a posypeme moučkovým cukrem.

Tipy

Při SLADKÉ variantě lze košíčky naplnit např. tvarohem, povidly, nuttelou nebo i hustším pudinkem. Při SLANÉ variantě košíčky naplníme např. osmaženou cibulkou se slaninou, míchanými vajíčky, šunkou a sýrem. Vršek po potření rozšlehaným vajíčkem ještě posypeme sezamovým semínkem, chia semínky, mákem či kmínem. Můžeme podávat teplé se zeleninovým salátem.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články