Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct svěží limetkový cheesecake | recept na dokonalý domácí cheesecake

Jak upéct svěží limetkový cheesecake | recept na dokonalý domácí cheesecake. Je až neuvěřitelné, jaké divy dokáže ta malá, zelená, kyselá věc zvaná limetka. No, divy takové, že obyčejný, základní cheesecake pozvedne do nebeských výšin a zajistí Vám, promiňte mi to označení, „nebe v hubě“. Svěží a úžasně voňavé. 

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm.

Korpus:

  • 200 g klasických máslových sušenek
  • 100 g másla

Náplň:

  • 400 g krémového sýru (pro cheesecake typická Philadelphia, ale i obyčejné pomazánkové máslo či žervé)
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 80 g třtinového cukru
  • 4 vajíčka
  • kůra i šťáva z 1 velké limetky (či 2 menších)
1

Máslové sušenky rozmixujte či nadrťte najemno v sáčku válečkem a smíchejte je s rozpuštěným máslem.

2

Máslovou drobenku rukou natlačte (upěchujte) do vymazané, či pečícím papírem vyložené formy a dejte na chvilku chladit do lednice. Druhou možností je takto připravený korpus jemně předpéct v troubě vyhřáté na 180 °C.  Postačí 10–15 minut. Výsledný cheesecake pak bude mít příjemně křupavější základ.

3

Nyní ve větší míse prošlehejte vajíčka s třtinovým cukrem.

4

V druhé míse vymíchejte dohladka zakysanou smetanu s krémovým sýrem (já zvolila kombinaci pomazánkového másla a žervé).

5

Do smetanového krému přidejte šťávu i najemno nastrouhanou kůru z limetky. Zde doporučuji ideální kombinaci, a to šťávu z jedné limetky a úžasně voňavou kůru ze dvou limetek.

6

Ochucený smetanový krém přidejte do mísy k prošlehaným vajíčkům s cukrem a vše dohromady promíchejte.

7

Nakonec  krém navrstvěte na korpus (ať už vychlazený, či předpečený).

8

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, přibližně 50–55 minut. Cheesecake je akorát upečený, když je malinko třaslavý, ale povrch je pevný a pružný na dotek. Po vytažení z trouby ho nechte ve formě vychladnout, pak dejte řádně zatuhnout do lednice.

9

Krásně proleželý a vychlazený cheesecake nakrájejte na klínky a užívejte si to zmiňované „nebe v hubě“.

  • Stejně svěží, úžasně voňavý a luxusní cheesecake vytvoříte zakomponováním kůry a šťávy z citronu, ovšem velice chuťově výrazný je i pomeranč. V  případě, že se rozhodnete pro pomeranč,  nepřidávejte šťávu z celého plodu, náplň by byla příliš řídká.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Sterilované česnekové výhonky
Dnes Vám přináším recept na sterilované česnekové výhonky. Výhonky z česneku, které se potom stejně ostříhají používám totiž jako delikatesku. Připrav…
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způ…
Kulaté knedlíky bez vajec
Kulaté knedlíky bez vajec | recept na domácí knedlíky. Chcete vyzkoušet jednoduchý a rychlý recept na domácí knedlíky? Přináším vám recept na kulaté k…
Italské tyčky od Péti
Italské tyčky od Péti | recept na vynikající tyčky. Chcete přichystat něco rychlého, dobrého jen tak na posezení a na mls? Mám pro vás recept na domác…