Přejít k hlavnímu obsahu

Makový koláč s drobenkou | recept

Makový koláč s drobenkou

Makový koláč s drobenkou | recept. Dnešní recept pro milovníky máku je rychlý a stojí za to ho vyzkoušet. Pokud byste rádi použili jako já domácí švestková povidla, pak recept na ně najdete ZDE. Jak udělat drobenku mám popsané ZDE nebo ZDE. Upečte si makový koláč podle mého receptu.

Co je potřeba

2 hrnky polohrubé mouky (hrníček o objemu 250ml)

½ hrnku cukru krupice

1 hrnek mléka mléka

½ hrnku oleje

1 celé vejce

1 prášek do pečiva

 

Maková náplň:

200 g mletého máku

400 ml mléka

200 g švestkových povidel

1 čajová lžička mleté skořice

Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny a poté přidáme ty ostatní. Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. V hrnci na mírném ohni přivedeme mléko k varu. Poté ho odstavíme z plotny a metličkou do mléka zamícháme mletý mák. Nakonec přidáme švestková povidla, skořici a důkladně promícháme. Podle chuti můžete osladit moučkovým cukrem.

Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny a poté přidáme ty ostatní. Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. V hrnci na mírném ohni přivedeme mléko k varu. Poté ho odstavíme z plotny a metličkou do mléka zamícháme mletý mák. Nakonec přidáme švestková povidla, skořici a důkladně promícháme. Podle chuti můžete osladit moučkovým cukrem.

Ještě teplou makovou náplň rozetřeme na těsto asi 1,5 cm od okrajů. Buchtu nakonec posypeme drobenkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 35 – 40 minut (jak mají okraje buchty tmavší zlatou barvu, tak vytahuji).

Ještě teplou makovou náplň rozetřeme na těsto asi 1,5 cm od okrajů. Buchtu nakonec posypeme drobenkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 35 – 40 minut (jak mají okraje buchty tmavší zlatou barvu, tak vytahuji).

 

Při servírování ještě zlehka posypu moučkovým cukrem, protože to moji kluci rádi.

DOBROU CHUŤ!!!

 Při servírování ještě zlehka posypu moučkovým cukrem, protože to moji kluci rádi. DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Tipy

Když mi drobenka zbude, tak ji nasypu do igelitového sáčku a dám zamrazit. Na další buchtu je hned po ruce a jako čerstvá.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Tříbarevná buchta | recept pro Katku
Tříbarevná buchta | recept pro Katku
Tříbarevná buchta | recept pro Katku. Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své…