Přejít k hlavnímu obsahu

Linecký koláč s rybízovou marmeládou | recept

Linecký koláč s rybízovou marmeládou | recept

Linecký koláč s rybízovou marmeládou | recept. Mátě chuť na něco lepšího ke kávě nebo čekáte návštěvu? Upečte linecký koláč s rybízovou marmeládou. Bytem se vám bude linout vůně jako o Vánocích. Inspirujte se!

Co je potřeba

500 g polohrubé mouky

150 g moučkového cukru

1 změklá Hera

1 celé vejce

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

rybízový džem nebo marmeláda asi 1 – 2 hrníčky

Všechny suroviny si v míse smícháme rukou, jako když děláme např. drobenku, a pak směs přendáme na vál a vypracujeme v těsto.

Všechny suroviny si v míse smícháme rukou, jako když děláme např. drobenku, a pak směs přendáme na vál a vypracujeme v těsto.

Těsto si poté rozdělíme, viz. foto, a měnší kousek dáme na chvíli do mrazáku.

Těsto si poté rozdělíme, viz. foto, a měnší kousek dáme na chvíli do mrazáku.

Mezitím si větší těsto přes igelitový sáček vyválíme na plech a do krajů to dotlačíme prsty.

Mezitím si větší těsto přes igelitový sáček vyválíme na plech a do krajů to dotlačíme prsty.

Těsto potřeme jakoukoliv marmeládou (nejlepší je ale rybízovka) a na hrubém struhadle  nastrouháme z mrazáku vytažené těsto (těsto můžeme i vyválet a rádýlkem rozdělit na asi 1 – 1,5 cm silné proužky, kterými marmeládu pokryjeme do tvaru mřížky). Mně ale vyhovuje to postrouhat, je to rychlejší.

Těsto potřeme jakoukoliv marmeládou (nejlepší je ale rybízovka) a na hrubém struhadle nastrouháme z mrazáku vytažené těsto (těsto můžeme i vyválet a rádýlkem rozdělit na asi 1 – 1,5 cm silné proužky, kterými marmeládu pokryjeme do tvaru mřížky). Mně ale vyhovuje to postrouhat, je to rychlejší.

Poté buchtu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 10 –15 minutek, nebo dokud nebude zlatavá.

Poté buchtu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 10 –15 minutek, nebo dokud nebude zlatavá.

Po vytažení, jak bude buchta chladnout, těsto ztvrdne. Ale nelekejte se! To je normální. Až bude buchta vychladlá, zabalte ji do mikrotenu a dejte do chladna. Už za dvě hodinky jsem buchtu baštila, byla sice trochu ještě křupavá u krajů (ale to já nejradši) a musela se podebrat obracečkou, ale u kafíčka je to jedna lahoda!

DOBROU CHUŤ!!!

Po vytažení, jak bude buchta chladnout, těsto ztvrdne. Ale nelekejte se! To je normální. Až bude buchta vychladlá, zabalte ji do mikrotenu a dejte do chladna. Už za dvě hodinky jsem buchtu baštila, byla sice trochu ještě křupavá u krajů (ale to já nejradši) a musela se podebrat obracečkou, ale u kafíčka je to jedna lahoda!

Tipy

Obměna:

Místo marmelády můžete na těsto dát nahrubo nastrouhaná jablka (asi 1,5 kg) smíchaná s dvěma vanilkovými pudinky a cukrem. Postrouhat opět vršek těstem a buchta je pak více vláčná.

Nebo můžete na těsto rozetřít sladký tvaroh, z mešího kousku těsta pak vytvořit na vršek mřížku a každý čtvereček v mřížce pak vyplnit marmeládou.

Vyzkoušejte!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Makový koláč s drobenkou
Makový koláč s drobenkou | recept
Makový koláč s drobenkou | recept. Dnešní recept pro milovníky máku je rychlý a stojí za to ho vyzkoušet. Pokud byste rádi použili jako já domácí šves…
Jemné linecké těsto | recept
Jemné linecké těsto | recept
Jemné linecké těsto | recept. Linecké patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Vyzkoušejte si následující recept na linecké. S těst…