Přejít k hlavnímu obsahu

Makový dort se zakysanou smetanou | recept

Makový dort se zakysanou smetanou | recept. Mák a dort na první pohled vypadá jako velice netradiční kombinace, ale uvidíte, že vás mile překvapí. Vypadá to celkem těžké, ale opak je pravdou a výsledek je prostě bomba!!! Upečte si makový dort se zakysanou smetanou.

Co je potřeba

Hnětené těsto: 

100 g másla

1 vejce

75 g cukru

250 g polohrubé mouky

1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva

Maková náplň:  

500 ml mléka

100 g dětské krupice

175 g mletého máku

6 polévkových lžic cukru

100 g nakrájeného studeného másla

200 g tučné zakysané smetany

1 polévková lžíce oleje

Poleva ze zakysaných smetan: 

3 vejce (sníh)

400 g tučné zakysané smetany (tj. dva kelímky)

4 polévkové lžíce cukru

Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a dortovou formu (já mám o průměru 26 cm) si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

Hnětené těsto:

Ručním šlehačem utřeme celé vejce s cukrem a máslem (může být i Hera) a do toho pak zamícháme moukou smíchanou s práškem do pečiva, vysypeme na vál a vypracujeme v hladké těsto.

Těsto dáme do dortové formy a prsty jej roztlačíme po dně a pak i do stran do výšky asi 3 cm.

Maková náplň:

Mléko, krupici, mletý mák, cukr a máslo nakrájené na kousíčky smícháme v hrnci (el. sporáku na č.4) a za stálého míchání přivedeme k varu. Jak začne bublat, sporák vypneme, hrnek dáme bokem a do makové směsi ještě přimícháme jednu zakysanou smetanu se lžící oleje.

Vše důkladně promícháme a tuto teplou makovou náplň nalijeme do dortové formy na těsto. Takto dáme péct do trouby na 170°C na 20 minutek (okraje těsta teplem spadnou na makovou náplň, ale to nevadí, tak se nelekejte). Po uplynutí dvaceti minut formu z trouby vyndáme a navrch ještě přidáme polevu ze zakysaných smetan.

Poleva ze zakysaných smetan:

Oddělíme si bílky a žloutky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ručním šlehačem vyšleháme společně se zakysanými smetanami a cukrem a nakonec do toho vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků. Polevu hezky uhladíme a dáme to celé zpět do trouby péct ještě dalších 30 minut. Po třiceti minutkách máme dortík upečený, navrchu krásně zlatavý a naběhlý. Takto dortík ve formě necháme zchladnout (poleva nám při chladnutí trochu spadne, tak to má být).

A teprve poté formu otevřeme a dortík přendáme na tác. Pocukrujeme a můžeme porcovat. Skladujeme radši v ledničce kvůli těm smetanám. 

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Makový koláč s drobenkou | recept
Makový koláč s drobenkou | recept. Dnešní recept pro milovníky máku je rychlý a stojí za to ho vyzkoušet. Pokud byste rádi použili jako já domácí šves…