Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí anglické a vídeňské rohlíky | recept

Domácí anglické a vídeňské rohlíky | recept. Není nad to si ke snídani dát čerstvý, ještě vlahý rohlíček. Vyzkoušejte si úpéct domácí a kupované si už vícekrát nedáte. Když mám volno, tak si přivstanu a dětem upeču i do školy na svačinu, to jsou pak blahem bez sebe. Těsto zadělávám v domácí pekárně, ale lze samozřejmě zadělat i klasicky, jak jste zvyklí. Zkuste i mojí variantu na anglické a vídeňské rohlíky.

Co je potřeba

500 g hladké mouky

250 ml vlažné vody

1 kostička čerstvého droždí

1 polévková lžíce sádla

1 polévková lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce slunečnicového oleje

1 polévková lžíce jablečného octa

10 g cukru

10 g soli

10 plátků sýra

10 plátků anglické slaniny

10 nožiček vídeňských párků

kečup

rozprašovač s vodou

Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.

Uvádím pořadí surovin pro přehlednost ještě jednou:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 kostička čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 10 kusů o váze mezi 80 – 85 g. Z každého kousku vypracujeme bochánek, který pak necháme kynout pod utěrkou 10 – 15 minut. Nakynutý bochánek vyválíme na lehce pomoučeném vále do tvaru, který je na fotkách (lze i trojúhelníček, ale není to pak ono).

Anglické rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 plátků sýra a 10 plátků delší anglické slaniny. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu a od delší strany motáme ke špičce. Celý rohlík pak ještě párkrát poválíme sem a tam, ať se těsto spojí. Hotové rohlíky vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou kynout 30 minut. Po uplynulé době rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a každý rohlík poklademe plátkem anglické slaniny. Plátek sýra rozkrojíme na půlku a oběma kousky přikryjeme slaninu. Dáme hned péct do předehřáté trouby na 250°C po dobu 12 – 15 minut. Hotové rohlíky vyndáme z trouby a ihned je postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

Vídeňské rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 nožiček vídeňských párků, kečup. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu, delší část pokapeme kečupem a na něj položíme nožičku vídeňského párku a zamotáme. Nejdříve na párek položíme těsto z boků, potom delší část, kterou máme u sebe a zamotáme ke špičce. Párkrát ještě poválíme sem a tam. Hotové rohlíky klademe na pečícím papírem vyložený plech.

Přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut kynout. Poté rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a dáme je péct do předehřáté trouby na 250°C na 12 – 15 minut. Po upečení plech vyndáme z trouby a rohlíky ihned postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

Z tohoto těsta vyrobíte i obyčejné rohlíky nebo můžete posypat sýrem a jsou sýrové rohlíky, fantazii se meze nekladou.

 

 
 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články