Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí rohlíky | recept na domácí pečivo

06. Květen 2020
Domácí rohlíky | recept na domácí pečivo

Domácí rohlíky | recept na domácí pečivo. Máte dost gumového či pěnového pečiva ze supermarketu? Upečte si rohlíky doma. Uvidíte, že s mým postupem to zvládne každý. Rohlíky nádherně voní, jsou nadýchané a manžel říkal, že mu chutnají, jako když byl malý kluk. Zkuste si také připravit domácí rohlíky, recept níže vám poradí, jak na to. Výsledek zaručen.

Co je potřeba

  • 375 ml vlažné vody
  • 3/4 kostičky čerstvého droždí
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 400 g hladké mouky
  • 220 g polohrubé mouky
  • 4 čajové lžičky soli
  • mák nebo jiná posypka dle chuti

 

1

Suroviny dáme do formy od domácí pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO. Hotové těsto rozdělíme na 10 dílů o váze +- 100 g. Každý dílek propracujeme, vymačkáme z něj vzduch a vytvoříme bulku. Bulky poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout 10 – 15 minut.

Suroviny dáme do formy od domácí pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO. Hotové těsto rozdělíme na 10 dílů o váze +- 100 g. Každý dílek propracujeme, vymačkáme z něj vzduch a vytvoříme bulku. Bulky poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout 10 – 15 minut.
2

Z každé bulky poté vyválíme trojúhelník (komu nejde, tak postačí ovál) a od delší strany zamotáme ke špičce. Vytvořený rohlík ještě celý vyválíme asi 3 – 4x sem a tam, aby se těsto uvnitř hezky propojilo při kynutí.

Z každé bulky poté vyválíme trojúhelník (komu nejde, tak postačí ovál) a od delší strany zamotáme ke špičce. Vytvořený rohlík ještě celý vyválíme asi 3 – 4x sem a tam, aby se těsto uvnitř hezky propojilo při kynutí.
3

Rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tam je necháme kynout pod utěrkou 20 – 30 minut.

Rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tam je necháme kynout pod utěrkou 20 – 30 minut.
4

Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody, posypeme mákem a dáme péct do trouby předehřáté na 220 – 230°C po dobu 20 – 25 minut BEZ zapnutého horkovzduchu.

Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody, posypeme mákem a dáme péct do trouby předehřáté na 220 – 230°C po dobu 20 – 25 minut BEZ zapnutého horkovzduchu.
5

Rohlíky ihned po vytažení z trouby postříkáme vodou z rozprašovače a přendáme je na mřížku, kde je necháme vychladnout.

Rohlíky ihned po vytažení z trouby postříkáme vodou z rozprašovače a přendáme je na mřížku, kde je necháme vychladnout.
6

Stejným způsobem lze vyrobit i kaiserky či jenom bulky. 

Stejným způsobem lze vyrobit i Kaiserky či jenom bulky.
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Cibulové bagety | recept na domácí bagety
Cibulové bagety | recept na domácí bagety
Cibulové bagety | recept na domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně. Připravit si čerstvé domácí pečivo není v dnešní době nic tě…