Domácí kmínový chléb | recept na chleba z domácí pekárny
Domácí kmínový chléb | recept na chleba z domácí pekárny. Kupované pečivo dnes nevydrží příliš dlouho čerstvé. Navíc jeho chuť se v mnoha obchodech liší a ne vždy je pečivo dobré. Koupit dnes opravdu čerstvé pečivo, které není připraveno ze zmrazeného polotovaru je pomerně drahá záležitost. Upéct si lahodný domácí chleba přitom není nic těžkého. Pokud máte domácí pekárnu, tak jen směle do toho. Nabízím recept, ve kterém se naučíte připravit kynuté těsto na kmínový chléb a samotný chléb potom upéct v horkovzdušné troubě. Na chuť kmínového domácího chleba nic nemá. Vyzkoušejte sami.
Co je potřeba
- 310 ml vody
- 1/2 kostičky čerstvého droždí
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 380 g hladké mouky
- 120 g žitné chlebové mouky
- 2-3 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kmínu
- špetku cukru
Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.
Pořadí surovin pro přehlednost ještě jednou:
- 310 ml vody
- 1/2 kostičky čerstvého droždí
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 380 g hladké mouky
- 120 g žitné chlebové mouky
- 2-3 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kmínu
- špetku cukru
Tipy
Při pečení v horkovzdušné troubě doporučuji dávat na její spodní část misku s vodou, kterou tam nechejte po celou dobu pečení. Domácí chleba tak bude více vláčný. Jistě sami poznáte rozdíl.
Pokud nemátě ošatku na chléb a nepečete v horkovzdušné troubě. Pak můžete domácí chleba upéct přímo v domácí pekárně.
Postup je následující: zapněte na domácí pekárně program ZÁKLADNÍ TĚSTO, nastavte barvu kůrky a váhu 1 250 g (vše se odvíjí od typu domácí pekárny). Jakmile vše nastavíte, tak domácí pekárna chleba upeče. Domácí chleba bude mít jiný tvar, než na jaký jste zvyklí. Chuť bude však stále lahodná.
Diskuze k článku