Přejít k hlavnímu obsahu

Vlčická čalamáda | recept na nakládanou zeleninu

Vlčická čalamáda | recept. Tahle čalamáda u nás frčí. Hodí se ke grilovanému masu, k hlavnímu jídlu do misky místo salátu a nebo jako obloha k minutkám. Není náročná na přípravu a nestojí svět.

Co je potřeba

1 hlávka bílého zelí (asi 2,5 kg)

4 ks červené papriky

3 ks cibule

5 ks mrkve

400 g cukru krupice

140 g soli

400 ml 8% octa

300 ml slunečnicového oleje

Do velké mísy nakrouháme zelí, červenou papriku pokrájíme na nudličky, cibulku na půlkolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.

Poté přidáme ocet, olej, cukr a sůl. Vše důkladně rukama promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a takto necháme čalamádu odležet do druhého dne, aby pustila šťávu.

Druhý den zeleninu dáme do sklenic (moc nepěchujte) a potom do každé sklenice nalijeme šťávu (tak nějak všude stejně). Uzavřeme víčky a sterilujeme.

Hotovou čalamádu zavařuji v horkovzdušné troubě 12 minut na maximum. Postup na zavařování v horkovzdušné troubě mám popsaný ZDE.

Z této dávky jsem měla 8 sklenic o objemu 720 ml.

DOBROU CHUŤ!!!

 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Maminčina čalamáda do kbelíku | recept
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept. Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda…