Přejít k hlavnímu obsahu

Salát z kysaného zelí | recept na salát plný vitamínů

Salát z kysaného zelí | recept na salát plný vitamínů. Tento salát dělala manželova babička. Připravuje se z domácího kysaného zelí, které obsahuje spousty vitamínů a je výborné v zimních měsících na posílení imunity. Z kupovaného jde určitě také, ale nezkoušela jsem. Recept, jak si naložit své zelí do zeláku najdete ZDE. Připravte si také salát z kysaného zelí, je opravdu vynikající a přitom tolik zdravý.

Co je potřeba

50 – 100 ml vody

asi 1 kg domácího kysaného zelí

menší červená cibule

1 – 2 polévkové lžíce olivového oleje

3 polévkové lžíce cukru

½ polévkové lžíce soli

pepř

Nejdříve si skočíme do sklepa nabrat zelí. POZOR – do zeláku se nesmí sahat rukama! Používám vařečku, kterou zelí naberu a rukou jen přidržím nabrané zelí. Pokud byste nabrali zelí rukou, tak je veliká pravděpodobnost, že se vám brzy zkazí. My zelí nakládáme začátkem listopadu a vydrží nám ve sklepě až do června. Každoročně si ho objednávám již nakrouhané v místním krámku. Kupuji 15 kg do 20 l zeláku a vyjde něco kolem 150 Kč. Kdo nemá chladný sklep a zelí mu tak dlouho nevydrží, může si zelí začátkem ledna nacpat do sklenic a zavařit. Nabírám plnou misku (odhadem asi 1 kg zelí). Ze zelí nad miskou rukama vymačkám šťávu a vytvořím tuhou kouli. Vymačkané zelí nakrájím jakoby na kostičky a vrátím zpět do omyté misky. 

Poté přidám najemno nakrájenou červenou cibulku, vodu (nejdříve 50 ml a zbytek dle potřeby), olivový olej a dochutím cukrem, solí a špetkou pepře. Poměry u cukru a soli jsou orientační, většinou ještě přidávám trošku od každého (to musí každý podle své chuti).

Teď vše rukama pořádně promíchám a promnu mezi prsty a uvidím, jak ještě zelí pustí šťávu. Pak ještě buď přidám trochu vody nebo už žádnou. A je hotovo. Hotový salát přendám do misky s víkem a nechám nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Úplně nejlepší je ale až druhý den. Většinou salát dávám jako oblohu k hlavnímu jídlu, ale máme ho rádi i samotný v misce k obloženému chlebu nebo grilovanému masu. 

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Maminčina čalamáda do kbelíku | recept
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept. Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda…
Zelný salát s koprem | recept
Zelný salát s koprem | recept. Zelí s koprem tvoří výbornou kombinaci. Pokud nevíte, jak na to, poradí vám následující řáky. Salát podávám buď samotný…
Těstovinový salát I. | recept
Těstovinový salát I. | recept. Nevíte, co rychle připravit k večeři? Mám pro vás tip na těstovinový salát. Všem doporučuji, je to lehké, spotřebují se…