Přejít k hlavnímu obsahu

Řepa se zelím | recept

Řepa se zelím | recept. Co s úrodou řepy? Co takhle ji naložit se zelím?Je to neskutečná dobrota. Dělám ji každoročně (když mám teda dobrou úrodu). U nás se dlouho neohřeje, mizí doslova před očima. Připravte si podle následujícího návodu řepu se zelím. Určitě si pochutnáte!

Co je potřeba

1 kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a potom oloupat, jinak se vaří stejně jako brambory – do změknutí)

1 kg čerstvého bílého zelí

20 dkg cibule

250 ml octa

750 ml vody

2 lžíce soli

2 a 1/2 lžíce cukru

Uvařenou a zchladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a cibuli na slabší půlkolečka.

Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa, soli a cukru (na el. sporáku na č. 4 asi 5 minutek). Nejprve svaříme nálev a potom, když se začíná vařit, stáhneme plotnu na č. 4 a přidáme povařit zelí smíchané s cibulí.

Poté nakrájenou řepu smícháme se zelím a sterilujeme.

Dělala jsem rovnou trojnásobnou dávku a mám 15 velkých (720 ml) sklenic. DOBROU CHUŤ!!!

 

 

 

Pokud chcete zavařovat jako já v horkovzdušné troubě téměř bez práce, tak návod jak na to, najdete ZDE.

Jako přílohu už na talíři nebo v kompotové misce – smíchejte si řepu s tatarkou a budete se oblizovat až za ušima!!! My to zbožňujeme. 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Domácí kysané zelí | recept
Domácí kysané zelí | recept. Že je domácí zelí nejlepší, se rozuí samo sebou. Jeho výroba sice stojí trochu námahy, ale za tu práci to určitě stojí. P…
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept. Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda…