Přejít k hlavnímu obsahu

Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník

Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník. Jsou naprosto skvělé a jak je vidět na fotkách, tak po vytažení z trouby mi nějak rychle tři zmizely z plechu, asi nějací skřítkové. Upečte si máslové velikonoční jidáše, určitě se po nich také jen zapráší.

Co je potřeba

250 ml mléka

140 g másla

10 g sádla

½ kostičky čerstvého droždí

2 žloutky

2 polévkové lžíce medu

300 g polohrubé mouky

210 g hladké mouky

70 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

citrónová kůra z půlky citrónu

špetka soli

1 vejce na potření

Do kastrolku nalijeme mléko, přidáme odvážené máslo a sádlo a na mírném ohni mléko zahřejeme (nevařit!) a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a sádlo. Necháme zchladnout, aby mléko bylo vlahé a pak do něj rozdrobíme půl kostičky kvasnic a rozmícháme metličkou do ztracena. Těsto osobně zadělávám v domácí pekárně. Mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny přesně tak, jak jdou za sebou v receptu. Zapneme program na kynutá těsta a čekáme.

Když je těsto hotové, tak jej rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvarujeme bochánky.

Do bochánků vmáčkneme tvořítko na jidáše (od Tescomy) a necháme je 10 15 minut kynout.

Po nakynutí jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, mandlemi nebo je necháme čisté. Dáme je péct do trouby předehřáté na 160°C asi na 25 30 minut.

Upečené jidáše dáme vychladnout na mřížku.

DOBROU CHUŤ!!!

 

Kdo nemá tvořítko na jidáše, tak si z těsta neudělá 12 bochánků, ale hadů a ty pak smotá do tvaru jidáše.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Domácí sádlo se škvarky | recept
Domácí sádlo se škvarky | recept. Rádi byste si připravili vlasní domácí sádlo, ale obáváte se, že je to příliš složité? S naším receptem to hravě zvl…
Domácí jogurt z jogurtovače | postup
Domácí jogurt z jogurtovače | postup. Vyrobit si domácí jogurt v jogurtovači není nic těžkého. Poprvé jsem zkusila výrobu z čerstvě nadojeného mléka o…