Přejít k hlavnímu obsahu

Maminčiny žloutkové věnečky | recept na zákusek

Maminčiny žloutkové věnečky | recept na zákusek.Vždycky mi věnečky pekla mamka. Nějak jsem se jich bála, že jsou složité. Opak je ale pravdou. Řekla jsem si mamce o recept, osobně je vyzkoušela a nic těžkého to není. Z této dávky jsem měla 24 věnečků. Navíc z tohoto těsta můžeme tvořit jakékoliv tvary např. větrníky, banánky, hrudky. Upečte si maminčiny žloutkové věnečky, sklidíte s nimi zasloužený obdiv.

Co je potřeba

Těsto:

250 ml vody

100 g másla

85 g hladké mouky

85 g hrubé mouky

5 vajec

špetka soli

 

Vanilkový krém za studena:

250 g másla

300 ml mléka

1 vanilkový pudink Créme Olé od Dr. Oetkera

1 vanilkový cukr

moučkový cukr

1 – 2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)

 

Vanilkový krém z klasického pudinku:

350 ml mléka

250 g másla

1 vanilkový pudink

1 vanilkový cukr

moučkový cukr

1 – 2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)

 

Poleva:

vymačkaná šťáva z jednoho citrónu

2  3 polévkové lžíce rumu

6 – 8 polévkových lžic moučkového cukru

Do hrnce dáme vodu, sůl a máslo. Elektrickou plotýnku zapneme na č.4 (střední ohřev) a občas metličkou promícháme. Vedle sporáku si nachystáme elektrický šlehač. Jakmile se z vody začíná víc kouřit, tak přisypeme do hrnce odváženou mouku, zapneme šlehač na jedničku (minimum) a šleháme asi 3 minuty. Těsto vypadá, že má stále hrudky, ale to je v pořádku. Po uplynulém čase odložíme šlehač. Vezmeme si metličku, těsto párkrát v hrnci promícháme a odstavíme ze sporáku. Mělo by se krásně spojit do hladké hmoty, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme 5 vajec.

Troubu si dáme předehřát na 220°C. Těstem naplníme cukrářský sáček se špičkou na věnečky (nejlepší je klasický látkový sáček) a na pečící papír tvoříme kolečka. Věnečky vložíme do trouby a asi po pěti minutách teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dozlatova (v mé troubě to bylo asi 25  30 minut). ).

Během pečení troubu neotvírejte, aby věnečky nespadly. Zlatavé věnečky vyndáme z trouby a hned teplé je rozkrojíme na půl (vychladlé jdou také, ale jde to hůř

Nachystáme si vanilkový krém. Jelikož jsem spěchala, pomohla jsem si vanilkovým pudinkem od Dr. Oetkera, který se šlehá za studena. Do 300 ml mléka přisypeme jeden sáček pudinku za studena a vyšleháme do tuha. V druhé misce vyšleháme máslo, přidáme vanilkový cukr a do něj po lžících přidáváme pudink a stále šleháme. Dle chuti krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem.

Nebo pak přichystáme krém z klasického pudinku. Z 350 ml mléka připravíme pudink, který necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a do něj po lžících přidáváme vychladlý pudink. Krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem. Do krémů přidávám asi půl čajové lžičky kurkumy. Krém je po ní hezky nažloutlý a navíc je kurkuma prospěšná našemu zdraví. Vanilkovým krémem naplníme cukrářský sáček (špičku jsem použila stejnou jako na těsto) a nastříkáme jím spodní část věnečku.

Přiklopíme vrchní část a věnečky pocukrujeme. Kdo chce dát na věnečky polevu, tak vymačká šťávu z jednoho citrónu, přidá rum, cukr a metličkou společně vše míchá, až se vytvoří poleva. Polevu natíráme mašlovačkou na vrchní část věnečku. DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Autor: Jitule | Zobrazit autorská práva

Jitka Horká

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Tiramisu | recept na dezert. Tohle srdíčkové Tiramisu jsem dělala manželvi k Valentýnu z poloviční dávky. Postup ale budu psát jako z normální dá…
Makovec | recept na makovou buchtu. Upečte si makovec podle mého receptu. Je úžasně vláčný a měkoučký. Kávu můžete úplně nahradit mlékem, ale už to ne…