Přejít k hlavnímu obsahu

Krtkův dort na plechu | recept

Krtkův dort na plechu | recept. Krtkův dort zná každý, proč ho ale péct z prefabrikovaných směsí, když si ho úplně jednoduše můžete připravit doma sami? Zkuste ho tentokrát na plech, určitě si také pochutnáte. 

Co je potřeba

Těsto: 

320 g hladké mouky

180 g cukru

3 vejce

3 polévkové lžíce kakaa

200 ml oleje

200 ml mléka

1 prášek do pečiva

Stracciatelový krém: 

250 g tvarohu v kostce

2 zakysané smetany (celkem 400 g)

250 ml smetany ke šlehání

100 g čokolády na vaření

1 vanilkový cukr + uvařený pudink + 4 banány

Pudink: 

250 ml mléka

1 a půl balíčku vanilkového pudinku

dle chuti asi 4 polévkové lžíce cukru

Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme vychladnout.

Těsto:

Oddělíme si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme pěnu, do které pak po částech zašleháme olej a mléko.

Potom si smícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a též zašleháme do těsta.

Nakonec vařečkou vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na sádlem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný vyšší plech (nejlépe buchťák s ušima) a dáme péct na 160°C asi na 30 minut.

Stracciatelový krém:

V míse si ručním šlehačem vyšleháme tvaroh se zakysanými smetanami. Potom do toho po lžících zašleháme vychladlý hustý pudink (to aby nám krém držel) a najemno nastrouhanou čokoládu na vaření a vanilkový cukr. Nakonec si vyšleháme smetanu (bez ztužovače) a zapracujeme ji do krému. Pro nás byl krém sladký akorát, ale klidně dle chuti ještě můžete přisladit.

Když je těsto upečené a zchladlé, tak si navrchu nožem naznačíme okraje a pak ještě jakoby šachovnici (viz. foto). To aby se nám buchta dobře dlabala. Vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme. Ale pozor, ne až na dno!!! Vydlabané kousky schováme bokem do misky a jdeme si připravit stracciatelový krém.

Když je krém hotový, tak si banány podélně rozkrojíme a naskládáme je na dno buchty. Na ně pak rozetřeme krém a navrch krému rozdrobíme kousky vydlabaného těsta (dala jsem jen trochu, zbytek mi totiž zbaštili chlapáci, než jsem dodělala krém).

A je hotovo. Už jen zbývá vydržet a nechat přes noc buchtu ztuhnout v lednici nebo někde v chladnu (já měla jen na chodbě, kde se netopí).

Je fakt výborná, určitě zkuste!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Peřinková buchta | recept na moučník
Peřinková buchta | recept na moučník. Chystáte něco dobrého ke kávě na neděli nebo pro návštěvu, ale nechcete nebo jednoduše nemůžete věnovat přípravě…