Přejít k hlavnímu obsahu

Jitulčiny bagety | recept na čerstvé domácí bagety

15. Srpen 2022
Jitulčiny bagety | recept na čerstvé domácí bagety

Jitulčiny bagety | recept na čerstvé domácí bagety. Kupované bagety nevydrží čerstvé příliš dlouho. Druhý den jsou většinou trvdé a vhodné spíš na domácí strouhanku. Přináším vám recept na domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně. Domácí čerstvé bagety jsou chuťově báječné a hlavně měkké a bez plísně vydrží nejméně tři dny.

Co je potřeba

  • 375 ml vlažné vody
  • 3/4 kostičky čerstvého droždí
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 470 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 čajové lžičky soli
1

Na pečení baget jsem od manžela dostala úžasný plech. Koupil ho v Orionu. Samozřejmě plech není podmínkou k upečení skvělých baget, ale už si to bez něj nedovedu představit. Koupi plechu doporučuji. Vaše domácí bagety tak budou mít pravidelný tvar a budou hezky vypadat.

 

Jitulčiny bagety | plech na domácí bagety
2

Uvedené suroviny vložíme do domácí pekárny v daném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.

Pro přehlednost uvádím pořadí a množství surovin ještě jednou:

  • 375 ml vlažné vody
  • 3/4 kostičky čerstvého droždí
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 470 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 čajové lžičky soli

Když je těsto hotové, tak ho propracujeme a rozdělíme na tři díly o hmotnosti cca 375 g.

Jitulčiny bagety | recept na kynuté těsto pro přípravu domácích baget
3

Z každého dílu vyválíme hada na délku plechu. Mezi prsty z těsta vymačkáme vzduch, který je v těstě schovaný. Pokud to neuděláte, mohly by být v bagetě uvnitř díry.

Bagety přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout při pokojové teplotě.

Jitulčiny bagety | vyválené těsto pro přípravu domácích baget
4

Nakynuté bagety postříkáme vodou (nejlépe z rozprašovače) a dáme péct do předehřáté trouby na 220-230 °C. Domácí bagety z kynutého těsta pečeme v předehřáté troubě po dobu 20 minut. Upozorňuji, že při pečení domácích baget nepoužívám horkovzduch.

Jitulčiny bagety | nakynuté a připravené těsto pro upečení domácích baget
5

Po upečení horké bagety opět postříkáme trochou vody z rozprašovače a necháme na plechu vychladnout.

Jitulčiny bagety | upečené domácí bagety z kynutého těsta
6

Věřte, že už bagety kupovat nebudete! Domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně vydrží tři dny měkké, čerstvé a bez plísně. Kupované bagety jsou druhý den vhodné leda na strouhanku.

Z tohoto těsta můžete dělat rohlíky, housky a jiné dobroty. Záleží jen na vaší fantazii. Přeji dobrou chuť.

Jitulčiny bagety | upečené domácí bagety z kynutého těsta
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Cibulové bagety | recept na domácí bagety
Cibulové bagety | recept na domácí bagety
Cibulové bagety | recept na domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně. Připravit si čerstvé domácí pečivo není v dnešní době nic tě…
Chia bagety | recept na domácí pečivo
Chia bagety | recept na domácí pečivo
Chia bagety | recept na domácí pečivo. Domácí pečivo představuje výzvu, ale když do přípravy zapojíte domácí pekárnu, uvidíte, že se mu žádné kupované…