Ghí | recept na přepuštěné máslo
Ghí | recept na přepuštěné máslo. Ghí je jihoasijský výraz pro přepuštěné máslo, které se v našich končinách běžně připravovalo. Takto upravený tuk se nekazí a hodí se pro teplou kuchyni, narozdíl od klasického másla se nepřepaluje. Vyzkoušejte si Ghí připravit podle mého návodu. Není to nic složitého, jen to chce trochu trpělivosti, na jeho přípavu je třeba si vyhradit více času.
Co je potřeba
1000 g másla
Toto je fotka po 30 ti minutách pod pokličkou. Je vidět, jak se u dna odděluje syrovátka. Takto necháme bez pokličky v poklidu pracovat a občas posbíráme pěnu, která nám vyplave na povrch. Po 4 hodinách na LOW hrnec přepneme na 2 hodiny na HIGH bez pokličky. Stále sbíráme pěnu a hlídáme, kdy nám syrovátka úplně u dna zmízí.
Hotové ghí přelijeme přes velice jemný cedník, aby se ještě zachytily zbytky pěny a ghí bylo krásně čisté. Posbíranou pěnu skladuji v lednici a používám místo másla do kynutých těst nebo i jiných těst, kde se používá máslo. Pěna by měla mít sladkou chuť. Pokud bude třeba nakyslá, tak ji nepoužívejte k dalšímu zpracování a vyhoďte ji.
Tipy
Ghí se nikdy nepřepálí jako klasické máslo. Proto je výborné ho použít na smažená vajíčka, na smažení palačinek či lívanců. Výborné je prý i na smažení řízků (osobně ještě nemám vyzkoušené), ale umím si to představit, že chutnají jako od babičky.
Diskuze k článku