Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí uzené kuře | recept na kuře z udírny

06. Březen 2020

Domácí uzené kuře | recept na kuře z udírny. Má rodina miluje domácí pochoutky z udírny. Mezi naše favority patří uzená kuřata, která si sama marinuji a následně udím v domácí udírně. Kuřata mají skvělou chuť. Podělím se s vámi o rodinný recept.

Co je potřeba

Na jedno kuře:

260 g soli

100 g cukru krupice

polévková lžíce mleté sladké papriky

1

Ze soli, cukru a mleté papriky si uděláme směs, kterou nasypeme do vnitřku kuřete (viz. foto) a zbytek směsi vetřeme do kůže z venku.

2

Takto nachystaná kuřata vložíme do pekáče, přikryjeme a necháme minimálně 12 hodin odležet v lednici.

3

Druhý den z kuřat vysypeme směs, opláchneme je uvnitř i z venku a zahákneme mezi lopatkami. Někdy je lepší dát dva háky, aby v udírně kuře náhodou nespadlo.

4

Pro jistotu je lepší do kuřete zapíchnout teploměr pro kontrolu. ;)

5

Kuřata udíme ve vyhřáté udírně na 100–110 °C po dobu 4–4,5 hodiny. My udíme na bukovém dřevu.

6

Takto připravená uzená kuřata jsou opravdu lahodná, slaná akorát. Radím vám, je lepší jich vždy chystat více, protože opravdu rychle zmizí. Pokud vám nějaké zůstane, tak je výborné i druhý den. Dá se jíst jak teplé, tak studené. My je milujeme! Snad vám budou také chutnat.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Plněné bramborové knedlíky | recept
Plněné bramborové knedlíky | recept. Plněné knedlíky jsou českou klasikou. Pokud jste si na ně dosud netroufali, vyzkoušejte můj recept. Provedu vás k…