Přejít k hlavnímu obsahu

Džem z rebarbory | recept na skvělý džem

Džem z rebarbory | recept na skvělý džem podle tchýňule. Tento recept mám od své tchýňule a všem ho moc doporučuji. Je to naprosto bombový džem, který nikde nekoupíte! Tchán ho miluje i jen tak s piškoty. Dávka v receptu jde udělat i poloviční, kdyby chtěl někdo jen na zkoušku. Připravte si džem z rebarbory s rebarborou, inspirujte se!

Co je potřeba

1700 g oloupané a pokrájené rebarbory

1000 g želírovacího cukru Dr. Oetker 2:1

2 konzervy ananasu (váha jedné je 560 g)

2 plné hrsti vlašských ořechů

2 polévkové lžíce vody

Rebarboru oloupeme (dělám škrabkou na brambory) a pokrájíme ji na asi 1 cm dlouhé kousky. Poté ji všechnu nasypeme do velkého 5-ti litrového hrnce a podlijeme dvěma lžícemi vody. Elektrický sporák mám na č.4 a za stálého míchání ji pozvolna zahříváme, až začne pouštět šťávu.

Jakmile je šťávy v hrnci tolik, že je za vařečkou vidět široká stopa, tak je pravý čas do hrnce nasypat želírovací cukr. Důkladně ho promícháme s rebarborou a dále přidáme nadrobno pokrájený nebo nasekaný ananas.

Za stálého míchání džem přivedeme k varu a pak vaříme 5 minut (po celou dobu sbíráme pěnu). Po uplynulé době přidáme ještě nasekané vlašské ořechy a minutku mícháme.

Poté si na malý talířek dáme lžičku džemu, a pokud je po vychladnutí tuhý, tak můžeme plnit do skleniček (ještě se mi nestalo, že by mi neztuhl). Skleničky naplněné džemem uzavřeme víčky a do druhého dne necháme otočené dnem vzhůru. Nezavařuji, stejně do Vánoc nemá šanci. 

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články