Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí kmínový chléb | recept na chleba z domácí pekárny

09. Září 2020

Domácí kmínový chléb | recept na chleba z domácí pekárny. Kupované pečivo dnes nevydrží příliš dlouho čerstvé. Navíc jeho chuť se v mnoha obchodech liší a ne vždy je pečivo dobré. Koupit dnes opravdu čerstvé pečivo, které není připraveno ze zmrazeného polotovaru je pomerně drahá záležitost. Upéct si lahodný domácí chleba přitom není nic těžkého. Pokud máte domácí pekárnu, tak jen směle do toho. Nabízím recept, ve kterém se naučíte připravit kynuté těsto na kmínový chléb a samotný chléb potom upéct v horkovzdušné troubě. Na chuť kmínového domácího chleba nic nemá. Vyzkoušejte sami.

Co je potřeba

  • 310 ml vody
  • 1/2 kostičky čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 380 g hladké mouky
  • 120 g žitné chlebové mouky
  • 2-3 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • špetku cukru
1

Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.

Pořadí surovin pro přehlednost ještě jednou:

  • 310 ml vody
  • 1/2 kostičky čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 380 g hladké mouky
  • 120 g žitné chlebové mouky
  • 2-3 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • špetku cukru
2

Když je těsto hotové, tak ho na vále propracujeme a dáme kynout do ošatky.

Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 15 minut při pokojové teplotě.

3

Těsto překlopíme na plech, který vyložíme pečícím papírem. Domácí chleba dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Chleba pečeme v horkovzdušné troubě po dobu 50 minut.

 

4

Po vytažení z trouby necháme chléb na mřížce vychladnout. Je opravdu lahodný. Příprava kynutého těsta v domácí pekárně není nic složitého. Navíc chuť domácího chleba ten kupovaný nikdy nepředčí.

Při pečení v horkovzdušné troubě doporučuji dávat na její spodní část misku s vodou, kterou tam nechejte po celou dobu pečení. Domácí chleba tak bude více vláčný. Jistě sami poznáte rozdíl.

Pokud nemátě ošatku na chléb a nepečete v horkovzdušné troubě. Pak můžete domácí chleba upéct přímo v domácí pekárně.

Postup je následující: zapněte na domácí pekárně program ZÁKLADNÍ TĚSTO, nastavte barvu kůrky a váhu 1 250 g (vše se odvíjí od typu domácí pekárny). Jakmile vše nastavíte, tak domácí pekárna chleba upeče. Domácí chleba bude mít jiný tvar, než na jaký jste zvyklí. Chuť bude však stále lahodná.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Babiččin mazanec
Babiččin mazanec | recept na vynikající domácí kynutý mazanec. Dnes jsem si pro váš připravila recept na domácí kynutý mazanec. Mazanec je výborný, ch…
Chia bagety | recept na domácí pečivo
Chia bagety | recept na domácí pečivo. Domácí pečivo představuje výzvu, ale když do přípravy zapojíte domácí pekárnu, uvidíte, že se mu žádné kupované…