Přejít k hlavnímu obsahu

Čalamáda co dům dal | recept

Čalamáda co dům dal | recept. Tuto zeleninu jsem měla doma a potřebovala jsem ji zdělat, můžete ale různě zeleninu kombinovat a použít např. červenou papriku, beraní rohy, zelí, prostě co dům dá. Z daného počtu surovin jsem měla 13 sklenic o objemu 720 ml. První lák – toho jsem uvařila dvojitou dávku, která mi stačila na 11 sklenic. Pak jsem použila druhý lák, který je prima v tom, že se dává do každé sklenice určitý počet surovin a nemusí se vařit x dávek láku. Už se těším až to za měsíc otevřeme na zkoušku.  

Co je potřeba

10 ks bílé papriky

8 10 ks přerostlých nakládaček

2 menší hlavy květáku

asi 1 1,5 kg cukety 

1. lák: 

1,75 l vody

0,5l octa

1 sáček Deka (zelené)

30 tabletek cukerínu

1 čajová lžička oleje do každé sklenice navrch

2. lák:

5 tabletek cukerínu

5 kuliček nového koření

4 kuličky pepře

1 čajová lžička soli

1 čajová lžička cukru

1 čajová lžička oleje

asi 1cm dlouhý kousek bobkového listu

100 ml octa

horká voda z konvice

Papriku pokrájíme na 1 cm silné proužky, květák nalámeme na malinkaté růžičky, okurky nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Cuketu oloupeme (malou nemusíme), rozpůlíme, vydlabeme a kraje pokrájíme na kostičky 1 x 1 cm

Poté zeleninu v nějaké velké míse promícháme a naplníme jí důkladně omyté a vysušené sklenice.

1. lák

Svaříme si lák a do každé sklenice nalijeme čajovou lžičku oleje. Horkým lákem zeleninu zalijeme, uzavřeme víčky a dáme do horkovzdušné trouby sterilovat na 250°C na 9 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru do druhého dne, aby se víčka dobře zatáhla.

2. lák

Do každé zeleninou naplněné sklenice o objemu 720 ml dáme přesný počet ingrediencí a pak vše zalijeme horkou převařenou vodou. Uzavřeme víčky a sterilujeme v horkovzdušné troubě na 250°C 9 minut. Poté sklenice otočíme do druhého dne dnem vzhůru.

DOBROU CHUŤ!!!

 

Poznámka: Květák by se mohl předem chvilinku povařit, aby byl měkčí, ale když ho nalámete na malinké růžičky jako já, určitě bude výborný!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Čalamáda nejen pod maso | recept
Čalamáda nejen pod maso | recept. Čalamáda je výborná samotná a nebo pod maso. Recepty dodám časem, až s ní budu něco vařit. Z jedné dávky jsem měla 9…
Sterilované česnekové výhonky
Dnes Vám přináším recept na sterilované česnekové výhonky. Výhonky z česneku, které se potom stejně ostříhají používám totiž jako delikatesku. Připrav…