Přejít k hlavnímu obsahu

Bramborová vánočka | recept na vláčnou a výbornou vánočku z domácí pekárny

Bramborová vánočka | recept na vláčnou a výbornou vánočku

Bramborová vánočka | recept na vláčnou a výbornou vánočku z domácí pekárny. Zúčastnila jsem se soutěže o nejlepší vánočku pod Rýchorami. Nabízím vám recept na bramborovou vánočku, která sice není mou výherní (1. místo jsem vyhrála s vánočkou podle jiné receptury). Tato vánočka je však stejně lahodná, vláčná a jemná.

Co je potřeba

1/2 hrnku teplého mléka
1/2 kostičky čerstvého droždí
1/2 kostky rozpuštěného másla nebo Hery
2 žloutky
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek najemno nastrouhaných uvařených brambor ve slupce
1/2 hrnku cukru krupice
špetka soli
hrst rozinek
citrónová kůra z půlky citrónu
1
V míse smícháme mouku s nastrouhanými brambory. V teplém mléce rozmícháme do ztracena kvasnice.
 
2

Do domácí pekárny dáme mléko s kvasnicemi, vlažné rozpuštěné máslo nebo Heru, žloutky, směs brambor a mouky, cukr, rozinky, špetku soli a citronovou kůru. Zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.

3
Jakmile je těsto hotové, tak upleteme vánočku z 9 pramenů.
 
Jak uplést vánočku z devíti pramenů se můžete podívat ve videonávodu v tomto odkazu zde.
 
4

Upletenou vánočku necháme pod utěrkou kynout asi 10-15 minut. Poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

5

Dáme péct do předehřáté trouby na 160–170 °C. Bramborovou vánočku pečeme po dobu 40–50 minut. Zda je vánočka hotová zkoušíme klasicky pomocí špejle.

Bramobrová vánočka z devíti pramenů je opravdu křehká, vláčná a hlavně lahodná. Přeji Vám dobrou chuť.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jemné linecké těsto | recept
Jemné linecké těsto | recept
Jemné linecké těsto | recept. Linecké patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Vyzkoušejte si následující recept na linecké. S těst…