Svíčková omáčka | recept na výbornou omáčku
Svíčková omáčka | recept na výbornou omáčku. Svíčková omáčka má mnoho variant, s nadsázkou lze říci, že co kuchař, to trochu jiný postup. Vyzkoušejte můj recept na svíčkovou omáčku, kromě klasického hovězího ji lze připravovat i z vepřového, drůbežího, případně králičího masa. Výhodou tohoto receptu je, že maso nemusíte předem nakládat. Svíčková omáčka patří ke svátečním chvílím, zkuste si nedělní oběd připravit podle mého receptu na svíčkovou, určitě si pochutnáte.
Co je potřeba
500 g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík…)
kousek špeku nebo slaniny
1 cibule
1 mrkev
1 menší celer
1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou)
zakysaná smetana
200 ml smetany ke šlehání
4 ks bobkového listu
12 kuliček nového koření
10 kuliček celého černého pepře
6 kuliček jalovce (nemusí být)
tymián, sůl, cukr,
ocet, citronka nebo citronová šťáva
Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce, zeleninu scedíme a propasírujeme. Vrátíme zpět do hrnce a na středním plameni necháme vařit. Když omáčka začne bublat, přilijeme zakysanou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky. Přivedeme k varu a poté zahustíme jíškami. Dávám víc té tmavé, protože máme raději tmavší omáčku.
Diskuze k článku