Přejít k hlavnímu obsahu

Čočková polévka | recept

Čočková polévka | recept

Čočková polévka | recept. Dobrá polévka patří k základům. Uvařte si polévku podle mého dnešního receptu. Na následujících řádcích poradím, jak uvařit opravdu výbornou čočkovku. Kromě čočky je v ní i spousta zeleniny. Je poměrně dost sytá, obstojí tudíž i coby samostatné jídlo, hodí se třeba k večeři. 

Co je potřeba

150 g čočky

2 větší brambory

– 3 nožičky slabých párků

kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev – od každého trochu)

1 menší cibule

kostička bujónu (používám Karpatský bujón, ale nemusí být)

olej (sádlo)

majoránka, 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky

2 stroužky česneku

na ozdobu zelená nať

1

Čočku opereme a na noc ji namočíme do 1,5 l vody. Druhý den ji v této vodě dáme vařit do změknutí, tj. asi 5 –10 minut.

2

Mezitím si nakrájíme brambory na kostičky, oloupeme párky a pokrájíme na kolečka, cibuli na malinké kostičky a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Potom si na sádle zpěníme cibulku a na ní zlehka osmahneme kořenovou zeleninu, párky a brambory, zaprášíme hladkou moukou, ještě rychle promícháme a zalijeme asi půl litrem horké vody z konvice.

3

Vše ještě důkladně promícháme a přidáme bujón (ten ale nemusí být). Jakmile se nám to začne vařit, přidáme do hrnce uvařenou čočku i s tou vodou, ve které jsme čočku vařili. Takto vaříme na mírném ohni (el. sporák č.4), dokud nejsou brambory a kořenová zelenina měkké.

4

Dle potřeby přiléváme vodu, ale polévka by v závěru měla být spíše hustší. Když jsou kořenová zelenina a brambory měkké, tak do polévky přidáme utřený česnek se solí, zelenou nať a polévku dochutíme solí popř. pepřem. Je naprosto výborná! DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Dýňová polévka s kari | recept
Dýňová polévka s kari | recept
Dýňová polévka s kari | recept od Danči. Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dý…