Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí meduňkový sirup | recept na výbornou bylinkovou šťávu

Domácí meduňkový sirup | recept na výbornou bylinkovou šťávu. Meduňkový sirup lze ředit s vodou, přidávat do čaje před spaním pro klidný spánek nebo před spaním dvě čajové lžičky na zklidnění. Vyzkoušejte si můj recept na meduňkový sirup. S minimem práce docílíte skvělého výsledku, přichystejte si tuto výbornou bylinkovou šťávu.

Co je potřeba

20 – 30 stonků meduňky

2 l vody

1000 g cukr krupice nebo krystal

500 g třtinového cukru

30 g kyseliny citrónové

1

Nejdříve si převaříme ve větším hrnci vodu a necháme ji vychladnout. Do studené vody pak vložíme omytou meduňku a takto necháme v lednici nebo na jiném chladnějším místě louhovat 48 hodin.

2

Po dvou dnech vodu slijeme a meduňku vyhodíme. Vyluhovanou vodu pomalu zahříváme. Když se z ní začne kouřit, přisypeme oba cukry a kyselinu citrónovou. Vše mícháme, dokud se nám cukr nerozpustí. Poté ještě zahříváme asi 3 až 4 minuty. A je hotovo.

3

Sirup necháme asi 20 minut mírně zchladnout, poté ho přelijeme přes jemné sítko do sklenic a uzavřeme víčky. Víčka si předem vytřeme slivovicí nebo vodkou.

4

Sirup ve sklenicích ještě můžeme 10 – 12 minut zavařit v horkovzdušné troubě a vydrží ve spíži celou zimu. V zimě pak sirup přelévám do lahve s uzávěrem a mám v lednici k použití.

Kdo chce může pro jistotu do horkého sirupu přidat konzervant od Dr. Oetkera, držte se návodu.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Mátová šťáva | recept na sirup
Mátová šťáva | recept na sirup. Tuto šťávu doma ředíme klasicky vodou nebo sodovkou. Syn dělá výtečnou letní limonádu z citrusů, do které přidává tři…
Bezový sirup | recept na domácí šťávu
Bezový sirup | recept na domácí šťávu. Bezový sirup je úžasný doplněk zimních čajů nebo namíchaný se sodovkou a ledem úžasný zaháněč žízně v parných l…