Přejít k hlavnímu obsahu

Piškotový korpus na dort | recept na zaručeně nadýchaný piškot

Piškotový korpus | recept na zaručeně nadýchaný piškot. Recept na piškotový korpus mám od švagrové Aničky. Když přesně dodržíte postup, výsledkem bude krásně nadýchaný piškot, za který vás budou všichhni obdivovat. Vyzkoušejte si ho upéct. Jiný už chtít nebudete.

Co je potřeba

4 vejce (sníh)

16 dkg polohrubé mouky

12 dkg cukru krupice

citrónová kůra asi z půlky citrónu

1

Toto je základní rozpočet na těsto. Do dortové formy o průměru 26 cm dělám těsto z 8 vajec. Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Na žloutky postrouháme citrónovou kůru a z bílků vyšleháme sníh. Poté do sněhu zapracujeme vždy jeden žloutek a dvě polévkové lžíce cukru.

2

Šleháme, dokud se cukr nerozpustí (asi tak 2 – 4 minuty). Když jsou všechny žloutky a cukr zašlehané, nakonec do těsta vmícháme opatrně a opravdu pomalu po malých částech polohrubou mouku.

3

Když je těsto hotové, nalijeme ho do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a vložíme na dno studené trouby. Poté troubu zapneme na 160°C a pečeme asi 30 minut (píchněte špejlí).

4

Prvních deset minut se trouba nesmí otevírat, jinak korpus spadne! Hotový piškot překlopíme na dřevěné prkéno nebo mřížku jako bábovku a necháme takto vychladnout. A je hotovo.

Když dělám dort, chystám si korpus vždy den předem, aby se pořádně odležel. Vychladlý ho na noc zabalím do igelitového sáčku a teprve druhý den rozkrojím a zdobím. Na rozkrojení korpusu je nejlepší použít strunu na dorty. Dort se úžasně a téměř bez drobečků rozkrojí i nadvakrát.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články