jitulciny-recepty.cz

Perníčky od Anturky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Perníčky od Anturky | recept. Vůně vánočních perníčků patří ke klasickým svátečním vůním. Hledáte-li ten správný recept na perníčky, vyzkoušejte tento. Je plný medu a koření, jak má správný perník být. S těstem se navíc dobře pracuje, vyřádit se můžete při vykrajování tvarů a popustit uzdu fantazie při jejich zdobení.

Co je potřeba

50 dkg hladké mouky

25 dkg moučkového cukru

2 celá vejce

10 dkg másla (použila jsem Heru)

2 polévkové lžíce medu

2 polévkové lžíce rumu

1 polévková lžíce perníkového koření

1 polévková lžíce kaka

1/2 čajové lžičky jedlé sody

Na potření:

1 celé vejce

asi 2 3 čajové lžičky mléka

Na bílkovou polevu:

1 bílek

16 dlg moučkového cukru (3x prosátého)

1 čajová lžička citrónové šťávy – vše šlehat asi 5 minut, dokud nezhoustne

Krok 1

Mouku a cukr prosejeme přes sítko, přidáme ostatní suroviny a vařečkou promícháme.

Krok 2

Poté vše vysypeme na vál a vypracujeme krásně hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.

Krok 3

Druhý den než začneme těsto válet, tak ho necháme v pokojové teplotě asi 10 minut povolit (jde to potom lépe válet). Těsto vyválíme na 3 –  4 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme tvary a klademe je na plech vyložený pečícím papírem (používám silikonový papír, ale v orig. receptu paní píše, že papír trochu potře olejem).

Krok 4

Hned po vyndání z trouby perníčky potřeme vajíčkem rozkvedlaným s trochou mléka, aby se krásně leskly.

Krok 5

Druhý den (pokud ještě nějaké zbydou) je zdobíme bílkovou polevou. DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ VÁNOCE!!!


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/pernicky-od-anturky-recept.html