jitulciny-recepty.cz

Segedínský guláš se zakysanou smetanou | jednoduchý recept na guláš

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Segedínský guláš se zakysanou smetanou | jednoduchý recept na guláš. Segedínský guláš je alternativou klasického, zelí dodá pokrmu příjemně nakyslou chuť. Vyzkoušejte můj recept na segedín, uvidíte, že je téměř bez práce a je hotový poměrně rychle. Segedánský guláš můžete podávat klasicky s knedlíky, ale můžete zvolit i jinou přílohu dle své chuti. 

Co je potřeba

1/2 kg vepřového plecka

10 – 15 dkg anglické slaniny

25 dkg červené cibule (může být i bílá, ale s červenou je to lepší)

1 velká sklenice kysaného nebo sterilovaného zelí (já dávám celou 720 ml, ale můžete dát jen půlku

1 zakysaná smetana

2 lžičky pálivé papriky

2 lžičky sladké papriky

kůra z půlky citrónu (vcelku)

olej, sůl, pepř, cukr – dle chuti 

případně instantní jíška

Krok 1

Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme na tuku a přidáme citrónovou kůru, maso pokrájené na kostičky a smažíme 10 – 15 minut.

Krok 2

Potom přidáme cibuli pokrájenou na půlkolečka, asi 2 minutky osmahneme. Osolíme a opepříme, dusíme 15 minut.

Krok 3

Následně přidáme zelí, přilijeme vodu dle potřeby (asi 1,5 – 2 l) a dusíme půl hodiny.

Krok 4

V dalším kroku vytáhneme citronovou kůru, přisypeme papriky (sladkou i pálivou), zjemníme zakysamou smetanou. Podle potřeby ještě můžeme zahustit instantní jíškou . Nakonec dochutíme cukrem, solí, citrónem (je-li třeba) a případně maggi. Podáváme s knedlíky. 


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/omacky/segedinsky-gulas-se-zakysanou-smetanou-jednoduchy-recept-na-gulas