Vepřový perkelt se smetanou | recept
Vepřový perkelt se smetanou | recept. Perkelt je obdoba guláše, většinou se připravuje z hovězího, podle tohoto předpisu si však připravíte perkelt z vepřového. Omáčka je zjemněná smetanou. Obvykle ji dělám v papíňáku, ale kdo nemá, může normálně v hrnci. Vyzkoušejte můj recept na vepřový perkelt se smetanou.
Co je potřeba
500 g vepřového plecka
1 cibule
2 polévkové lžíce sádla
2 čajové lžičky mleté sladké papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 rajský protlak (140 g nebo 4 polévkové lžíce)
3 stroužky česneku
1 zakysaná smetana (může být i sladká)
bujón, sůl
Krok 1
Pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme mletou sladkou papriku, zpěníme ji a HNED přidáme na kostičky pokrájené maso.
Krok 2
Maso osmahneme a přisypeme hladkou mouku. Z bujónu si připravíme vývar a tímto vše za stálého míchání podlijeme.
Krok 3
Papíňák zavřeme a maso dusíme doměkka asi 30 – 45 minut. Když je maso měkké, vmícháme do omáčky rajský protlak, prolisovaný česnek a dle potřeby dosolíme.
Krok 4
Nakonec omáčku zjemníme smetanou a krátce prohřejeme (nevařit).
Krok 5
Podáváme s těstovinami, knedlíkem či rýží. DOBROU CHUŤ!!!