Přejít k hlavnímu obsahu

"Lasaně" | můj recept na lasagne

"Lasaně"  | můj recept na lasagne. Lasagne - těstovinové pláty s masovou omáčkou získávají i v českých kuchyních na oblibě. Netroufáte si na ně tzv. od oka? Vyzkoušejte můj recept na lasagne, je vyzkoušený o osvědčený. Přivolejte si trochu slunné Itálie do své kuchyně, uvídíte, že je nebudete vařit naposledy.

Co je potřeba

Masová směs: 

500 g mletého masa

1 větší cibule

140 g rajčatového protlaku

2 3 čajové lžičky Harmonie chuti

2 stroužky česneku

3 polévkové lžíce kečupu

1 čajová lžička oregána

1 čajová lžička bazalky

olej

sůl 

20 dkg sýra na postrouhání

500 g lasaní

Bešamelová omáčka: 

60 g másla

3 polévkové lžíce hladké mouky

500 ml mléka

1

Cibuli pokrájíme na kostičky a necháme ji na oleji zesklovatět (el. sporák na č.6). Poté přidáme mleté maso, důkladně promícháme. A až nám maso pustí šťávu, tak přidáme Harmonii chuti a trochu soli (pozor, Harmonie je dost slaná, tak ať to nepřesolíte), promícháme.

2

Sporák si nastavíme na č.4 a na pánvičce necháme rozpustit máslo. Přidáme hladkou mouku a důkladně metličkou promícháme, aby nebyly hrudky. Když nám jíška zezlátne, tak pánvičku odstavíme ze sporáku a za stálého míchání jíšku zalijeme mlékem a důkladně promícháme. Omáčka nám trochu zhoustne, ale měla by být krásně hladká a tekutá. Pokud se Vám bude zdát, že je moc hustá, tak ještě přilijte mléko.

3

Mezitím se nám dodělalo maso. Když se nám šťáva vysmahne (el. sporák na č.4), tak přidáme rajčatový protlak, oregáno, bazalku a opět důkladně promícháme. Potom přilijeme vodu. Vody tolik, aby omáčka byla jakoby zahuštěná, ale zase aby jí nebylo málo, aby ji lasaně do sebe mohly nasáknout. Přidáme prolisovaný česnek, kečup a povaříme asi 10 15 minut (dle potřeby ještě doléváme vodu). Nakonec dle potřeby ještě dosolíme.

4

Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem a vrstvíme lasaně (dávají se tak, jak jsou – syrové, nepředváří se nebo jinak neupravují), masovou omáčku, bešamelovou omáčku a nahrubo strouhaný sýr. Takto uděláme asi 3 4 vrstvy (záleží na velikosti pekáče) a poslední vrstvu ukončíme masovou směsí, bešamelovou omáčkou a postrouhaným sýrem.

5

Pekáč přikryjeme alobalem a dáme takto zapéct do předehřáté trouby na 180°C na 20 25 minut.

6

Poté alobal sundáme a ještě necháme zapéct dalších 10 minut, aby nám vršek krásně zezlátnul. A je hotovo, podáváme nejlépe se zeleninovým salátem. Jsou fakt výborné, rodinka se mohla ujíst. DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Boloňské špagety | recept na omáčku
Boloňské špagety | recept na omáčku. Špagety milují nejen děti, uvařte jim k nim tuto skvělou boloňskou omáčku. Určitě si skvěle pochutná celá rodina.…
Zapečené milánské špagety | recept
Zapečené milánské špagety |  recept. Na první pohled je následující recept obyčejný, ale zapečení ho posune o level výš. Připravte si zapečené milánsk…
Těstovinová pizza | recept
Těstovinová pizza | recept. Na následujících řádcích se dozvíte, jak připravit netradiční pizzu. Místo klasického těsta totiž použijeme těstoviny. Tat…
Božské těstoviny s cuketou | recept
Božské těstoviny s cuketou | recept. I když nejste zrovna milovníci cukety, tyhle těstoviny si určitě oblíbíte. Cuketa se smetanou zajistí opravdu skv…