"Lasaně" | můj recept na lasagne
"Lasaně" | můj recept na lasagne. Lasagne - těstovinové pláty s masovou omáčkou získávají i v českých kuchyních na oblibě. Netroufáte si na ně tzv. od oka? Vyzkoušejte můj recept na lasagne, je vyzkoušený o osvědčený. Přivolejte si trochu slunné Itálie do své kuchyně, uvídíte, že je nebudete vařit naposledy.
Co je potřeba
Masová směs:
500 g mletého masa
1 větší cibule
140 g rajčatového protlaku
2 – 3 čajové lžičky Harmonie chuti
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce kečupu
1 čajová lžička oregána
1 čajová lžička bazalky
olej
sůl
20 dkg sýra na postrouhání
500 g lasaní
Bešamelová omáčka:
60 g másla
3 polévkové lžíce hladké mouky
500 ml mléka
Sporák si nastavíme na č.4 a na pánvičce necháme rozpustit máslo. Přidáme hladkou mouku a důkladně metličkou promícháme, aby nebyly hrudky. Když nám jíška zezlátne, tak pánvičku odstavíme ze sporáku a za stálého míchání jíšku zalijeme mlékem a důkladně promícháme. Omáčka nám trochu zhoustne, ale měla by být krásně hladká a tekutá. Pokud se Vám bude zdát, že je moc hustá, tak ještě přilijte mléko.
Mezitím se nám dodělalo maso. Když se nám šťáva vysmahne (el. sporák na č.4), tak přidáme rajčatový protlak, oregáno, bazalku a opět důkladně promícháme. Potom přilijeme vodu. Vody tolik, aby omáčka byla jakoby zahuštěná, ale zase aby jí nebylo málo, aby ji lasaně do sebe mohly nasáknout. Přidáme prolisovaný česnek, kečup a povaříme asi 10 – 15 minut (dle potřeby ještě doléváme vodu). Nakonec dle potřeby ještě dosolíme.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem a vrstvíme lasaně (dávají se tak, jak jsou – syrové, nepředváří se nebo jinak neupravují), masovou omáčku, bešamelovou omáčku a nahrubo strouhaný sýr. Takto uděláme asi 3 – 4 vrstvy (záleží na velikosti pekáče) a poslední vrstvu ukončíme masovou směsí, bešamelovou omáčkou a postrouhaným sýrem.
Diskuze k článku