Cuketová hořčice | recept
Cuketová hořčice | recept. Nečekejte, že cuketová hořčice bude chutnat stejně jako klasická, na kterou jste zvyklí. Je přece z cukety, ale podle mě je potřeba ji vyzkoušet. U nás doma se ujala hlavně při grilování nebo ji přidávám do některých omáček jako španělák, znojemská, játrová atd.
Co je potřeba
2 kg cukety (oloupané a nakrájené)
1 střední cibule
4 stroužky česneku
½ polévkové lžíce mletého pepře
½ polévkové lžíce mletého chilli nebo 2-3 malé chilli papričky
1 polévková lžíce soli
4 čajové lžičky cukru
3 větší rajčata
250 ml slunečnicového oleje
150 ml octa
1 “malá” 200 g plnotučná hořčice
Cuketu olupeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek. Poté ji nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého (asi 6-7-litrového) hrnce společně s ostatními ingrediencemi kromě plnotučné hořčice (tu použijeme později).
Takto vaříme na mírném ohni (el. sporák na č.4) 50 minut. Poté do hrnce přidáme celou malou hořčici, důkladně promícháme a ještě necháme 5 minutek povařit.
Nakonec vše v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dle potřeby můžeme trochu dosladit.
Hotovou hořčici plníme do malých skleniček a sterilujeme v horkovzdušné troubě 7 minut na 250°C. Skleničky poté otočíme dnem vzhůru a takto necháme do druhého dne.
Z této dávky jsem měla 7 skleniček od Kunovjanky.
DOBROU CHUŤ!!!