jitulciny-recepty.cz

Grilovaná zelenina | recept na skvělou pečenou zeleninu

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Grilovaná zelenina | recept na skvělou pečenou zeleninu. Když grilujeme, tak u nás zelenina nesmí chybět, proto se s vámi chci podělit o svůj recept na tuto skvělou pečenou zeleninu. Druhy zeleniny můžete použít dle své chuti a fantazie, u nás vyhrává lilek, cuketa, cibule a papriky, výborná je ale i předvařená kukuřice. Díky marinádě zvané "pačok" se zelenina skvěle ochutí a zbytek pak už dokoná gril. Vyzkoušejte můj postup na grilovanou zeleninu, uvidíte, že na ohni chutná dobře nejen maso.

Co je potřeba

lilek

cuketa

paprika

cibule

Na pačok si připravte:

100 ml slunečnicového oleje

3 čajové lžičky koření Čubrica

2 čajové lžičky grilovacího koření

1 – 2 čajové lžičky soli

Krok 1

Nejdříve si nachystáme “pačok”. Do misky nalijeme olej a přidáme ostatní suroviny. Důkladně promícháme a necháme asi 30 minut odpočinout, aby se koření trochu rozleželo. Odpočinek však není nutností.

Krok 2

Lilek nakrájíme na kolečka, rozprostřeme na plech a z obou stran ho posolíme. "Vypotí" ze sebe typickou nahořklost a je pak na grilu výborný.

Krok 3

Zeleninu nakrájíme na kolečka silná asi 1 – 1, 5 cm. Vezmeme si plech na pečení, na který zeleninu rozprostřeme a poté silikonovou mašlovačkou pomažeme z obou stran marinádou. Takto nachystanou zeleninu již rovnou dáváme na gril. Grilujeme z každé strany asi 5 minut (záleží na druhu grilu). Podáváme k masu nebo jen tak s pečivem.

Pokud vám na plechu zůstane ještě pačok, je výborné v něm omočit z jedné strany chléb a dát na gril jako topinku.

Zeleninu můžete péct i v troubě na 180°C 5 – 10 minut z každé strany (každá trouba peče jinak) a poté ji použít do salátu s kuřecím masem nebo dle své fantazie k čemukoliv.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/grilovani/grilovana-zelenina-recept-na-skvelou-pecenou-zeleninu