jitulciny-recepty.cz

Domácí Lučina se zakysankou | recept na domácí sýr

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí Lučina se zakysankou | recept na domácí sýr. Máte rádi Lučinu? Vyzkoušejte si ji připravit i v domácích podmínkách. Není to nic těžkého. Získáte skvělý sýr, na němž si pochutnáte rovnou nebo ho můžete použít jako základ pro nejrůznější pomazánky, tipy na ně naleznete v článku.

Co je potřeba

2x 250 g jogurt Hollandia bílý

1x velká (375 g) zakysaná smetana Kunín

2 čajové lžičky soli

 

Dále budeme potřebovat:

starou utěrku pranou bez aviváže

cedník

misku

kilové balení cukru

igelitový sáček

50 g šunkového salámu na kolečka

granulovaný česnek

špetku pepře


 

Krok 1

V misce smícháme jogurty se zakysanou smetanou a osolíme. Nachystáme si další čistou misku, na kterou položíme cedník.

Krok 2

Do cedníku dáme starou utěrku a vylijeme směs. Utěrku zamotáme a vršek zatížíme kilovým balením cukru, který jsme vložili do igelitového sáčku. Takto dáme do lednice do druhého dne (nechala jsem okapávat 16 hodin a stačilo to).

Krok 3

Z této dávky jsem měla 600 g výborné Lučiny a 500 ml syrovátky (to vypil manžel). Z toho jsem polovinu odebrala a vyrobila rovnou na svačinu pomazánku.

 

Krok 4

Přidala jsem nadrobno pokrájenou šunku, granulovaný česnek a špetku pepře (kdo chce, může přidat najemno nakrájenou cibulku nebo jarní cibulku – já nedávám kvůli dětem). Hotovou Lučinu jsem přendala do misky a uzavřela. Dá se dále zpracovat podle vaší fantazie, jako já se šunkou, můžete přidat cibulku a pažitku a tak různě. Nejlepší je na čerstvě upečeném chlebu se zeleninou.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-lucina-se-zakysankou-recept-na-domaci-syr.html