jitulciny-recepty.cz

Domácí tlačenka | aneb zabíjačka v kuchyni

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí tlačenka | aneb zabíjačka v kuchyni. Na domácí tlačenku jsem se chystala už dlouho. Jelikož mám objevitelskou duši a razím heslo, že vše se má vyzkoušet, vrhla jsem se na ni z nenadání dva dny před Štědrým dnem. Manžel mi byl k ruce, protože ve dvou se to lépe táhne a u výroby tlačenky obzvlášť. Připravte se na to, že budete umaštění a kuchyň též. Ten výsledek, úspora peněz a chvála ochutnávačů však  stojí za to!

Co je potřeba

2 kg vepřového kolena

800 – 1000 g vepřové kýty nebo plecka (kýta byla v akci, tak vyhrála ona)

4 ks vepř. nožiček, tj. celkem asi 2 kg

2 a půl čajové lžičky mletého nového koření

2 – 3 hrsti majoránky

5 stroužků česneku

5 čajových lžičky soli

voda dle potřeby

Vepřová kolena a nožičky dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené a vaříme 40 minut do změknutí. Vepřové plecko nebo kýtu uvaříme doměkka bokem v hrnci (asi po 40 minutách píchnu vidličkou, aby nebylo maso až moc měkké). Vše vaříme s bobkovým listem, novým kořením a lžičkou Pragandy pro růžovou barvu masa (nemusí být). Když je vše uvařené doměkka, tak maso necháme zchladnout. Po zchladnutí plecko nakrájíme na kostičky asi 1,5 × 1,5 cm a vložíme je do velkého hrnce (5 – 6 l). Také obereme z kolene libové maso, pokrájíme ho a přidáme k plecku.

Kůže z kolene a paciček obereme, umeleme na masovém mlýnku a přidáme do hrnce k ostatnímu masu. Vše zalijeme vývarem z kolen a paciček. Tuto směs v hrnci pozvolna zahříváme a mícháme. Nevaříme!

Když se z hrnce začne kouřit, sporák vypneme a masovou směs ochutíme podle své chuti (v receptu je jakýsi dochucovací základ – potom jsem od všeho trochu přidávala podle vlastní chuti). Majoránku je lepší v dlaních promnout pro výraznější vůni.

Masovou směs necháme zchladnout, aby tolik nepálila a teplou naplníme do tlačenkového střeva. Pro lepší plnění do tlačenkového střeva jsem použila trychtýř, který používám při zavařování kompotů, abych neměla zalepené šroubení. Je lepší plnit ve vyšším hrnci, aby se tlačenka popř. měla o co opřít, a když něco ukápne bokem, tak není umatlaná kuchyň. 

Střevo neplníme úplně po okraj, necháme si rezervu, aby šlo dobře zavázat. Hotové tlačenky rovnáme na plech nebo velký tác. Ještě je na prostředku svážeme potravinářskou nití, abychom tlačenku “vypnuli”, co nejvíce to jde. A aby v sobě tlačenka neměla bubliny.

Tlačenky dáme do chladu a chodíme je každých 20 minut promnout a otočit, aby vnitřek byl stejnoměrně rozložen a neměli jsme vše k jedné straně. Po vychladnutí jsem tlačenky přestěhovala do lednice, kde jsem je nechala ještě do rána pořádně ztuhnout.

Není nad to si vyrobit tlačenku doma!

DOBROU CHUŤ!!!

Vyzkoušejte také recept na domácí drůbeží tlačenku.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-tlacenka-aneb-zabijacka-v-kuchyni.html