jitulciny-recepty.cz

Domácí játrová paštika | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí játrová paštika | recept. Co takhle si vyrobit svou paštiku? Je to celkem rychlovka a hlavně víte, co v ni máte.

Co je potřeba

500 g kuřecích jater

2 cibule

2 čajové lžičky sušeného česneku nebo 3 stroužky

1 čajová lžička uzené mleté papriky (může být i normální)

1 čajová lžička sušeného tymiánu nebo 1 větvička

100 g anglické slaniny

1 plná polévková lžíce sádla

1 malý panák bylinkové lihoviny

3 polévkové lžíce 31% smetany Kunín (modrá)

1/2 kostky másla

sůl, pepř

Nejprve si nakrájíme na kostičky cibuli a slaninu.Na pánev dáme lžíci sádla a na něm osmahneme (el. sporák č.6) cibuli.

Jak začne cibulka zlátnout, přisypeme česnek a tymián. Když se tymián rozvoní, přidáme kuřecí játra a slaninu. Vše promícháme a restujeme. Jakmile se játra zatáhnou, přilijeme bylinkový likér, promícháme a dusíme po pokličkou, dokud se šťáva nezačne vypařovat.

Když šťáva vytvoří sosík, přidáme lžičku uzené papriky, promícháme a tekutinu necháme odpařit. Teď játra přesypeme do šlehací mísy, přidáme máslo a smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dle chuti osolíme a opepříme (já lehce přesolím, protože druhý den po vychlazení je paštika slaná akorát).

Hotovou paštiku přendáme do skleněné dózy (používám 200 g od instantní kávy) nebo 720 ml zavařovací sklenice a zalijeme rozpuštěným sádlem se špetkou tymiánu.

Zavíčkujeme a dáme do druhého dne chladit do lednice. Druhý den už baštíme a na domácím chlebu je nejlepší.

DOBROU CHUŤ!!!


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-jatrova-pastika-recept.html