jitulciny-recepty.cz

Domácí jogurt z jogurtovače | postup

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí jogurt z jogurtovače | postup. Vyrobit si domácí jogurt v jogurtovači není nic těžkého. Poprvé jsem zkusila výrobu z čerstvě nadojeného mléka od místního zemědělce, ale jogurty měly zvláštní „ocas“. Teď používám nejvíce Selské mléko od Olmy nebo BIO mléko. Tato mléka mám vyzkoušená a jogurty z nich všem chutnají.

Co je potřeba

1 l plnotučného čerstvého mléka

1 Activia bílá

2 polévkové lžíce cukru krupice

2 rovné lžíce sušeného mléka

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a sušené mléko. Na mírném ohni (el. sporák č.4) mléko pozvolna zahřejeme na 80°C. Já používám teploměr od šunkovaru. Ti, kteří ho nemají, míchají tak dlouho, dokud se nezačne z mléka více kouřit (nemělo by ale bublat!). Potom vypneme sporák, hrnec odstavíme z plotny a necháme vychladnout na 40°C. Poznáme to tak, že prst nepálí, když ho strčíme do mléka. Teď do mléka přidáme Activii a metličkou zamícháme. Směsí plníme skleničky po rysku a vkládáme do jogurtovače.

Jogurtovač zapneme na 5 hodin (nastavuji si radši budíček na telefonu). Hotové jogurty nechám asi 2 hodinky vychladnout na chodbě a potom je uložím do lednice.

DOBROU CHUŤ!

Do jogurtu si podle chuti přidávám různé marmelády, ovesné vločky nebo cereální kuličky.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-jogurt-z-jogurtovace-postup.html