jitulciny-recepty.cz

Domácí šunka ze šunkovaru | recept

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí šunka ze šunkovaru  | recept. Domácí šunce se ta kupovaná vůbec nevyrovná. Kdo ji jednou zkusí, musí mi dát za pravdu. Jak na to, aby se vše povedlo, vám poradí následující řádky.

Co je potřeba

1 kg očištěné vepř. kýty nebo kuřecích prsíček
100 ml studené vody (hodně studené)
10 g Pragandy
15 g obyč. soli
1 vrchovatá lžička moučkového cukru

Maso očistím a nakrájím na asi 1,5 cm kostičky, které vkládám do vyšší mísy.

Z vody, soli a cukru si připravím roztok, který řádně rozmíchám.


Vezmu si el. šlehač, naliju trochu roztoku a šlehám maso na nejvyšší stupeň a postupně přiliju celý roztok. Mezitím se na mase vyšlehá bílkovina (takové to mazlavé – mělo by být až skoro bílá) a to šunku dochutím, jak máme rádi – asi 2 čajové rovné lžičky grilovacího koření na kuře od Avokáda nebo stejné množství granulovaného česneku (někdy dávám lžičku koření a lžičku česneku). Ještě promíchám, přendám do misky, zavřu víčkem a nechám 48 hodin v lednici.


Do šunkovaru si dám tlačenkový sáček (praxí jsem zjistila, že stačí obyčejný igelitový sáček) a házím tam vždy 2 vrchovaté lžíce masa, které hned namokřenou skleničkou udusám, aby potom měla šunka krásnou mazaiku bez bublin. Nakonec zavřu šunkovar, píchnu teploměr a dám do hrnce vařit. Vařím na el. sporáku a plotýnku mám na č.2 (jen pozvolna, nesmí být bublinky), dokud není na teploměru 60°C.

Vodu do hrnce dávám už vřelou, převařenou z konvice. Potom si na budíčku nastavím 60 minut a nechám takto vařit pozvolna.

Když je hotovo, tak šťávičku, kterou maso pustilo uvnitř šunkovaru nevylévám, nechám v ní šunku přes noc zchladnout. Teprve ráno sliju, otevřu a šunku vyndám. Na to jsem si přišla sama, že je šunčička potom šťavnatější a ne tolik suchá.

Tak ať se zadaří! Těším se na Vaše fotky!


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-sunka-ze-sunkovaru-recept.html