jitulciny-recepty.cz

Kyselo bez kvásku | recept na nepravou krkonošskou specialitu

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kyselo bez kvásku | recept na nepravou krkonošskou specialitu. Místní specialita – pravé krkonošské kyselo se dělá z chlebového kvásku, ale jsou kraje, kde ho ani za nic neseženete. A přitom byste si ho tak rádi uvařili? Není problém, vyzkoušejte můj recept na tuto nepravou krkonošskou specialitu. Zaručuji vám, že se budete olizovat až za ušima.

Co je potřeba

1 balíček žampiónové polévky 

5 větších brambor

3 vajíčka

3 – 4 cibule

asi 250 g hub (používám mražené)

1 zakysaná smetana

sůl

2 – 3 polévkové lžíce octa

maggi

kmín

100 ml mléka

100 ml vody

2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky

Krok 1

Syrové brambory si nakrájíme na větší kostky nebo na půlměsíčky. Do osolené vody dáme houby, přidáme trochu kmínu a přihodíme připravené brambory. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

Krok 2

Ve 100 ml studené vody si rozmícháme žampiónovou polévku. Když jsou brambory měkké, tak k nim do hrnce nalijeme rozmíchanou polévku a asi 5 – 10 minut povaříme.

Krok 3

V půllitru si smícháme zakysanou smetanu s asi 100 ml studeného mléka a přisypeme 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Za stálého míchání vlijeme do kysela a povaříme asi 10 minut, dokud nám polévka trochu nezhoustne.

Krok 4

Dále si usmažíme míchaná vajíčka (osolená a s kmínem). Následně je přidáme do polévky a zamícháme.

Krok 5

Následně si na pánvi osmahneme cibulku (asi 2 – 4ks) nakrájenou na kostičky a přidáme do kysela. Zamícháme a je hotovo! Dochutíme octem (2– 3 polévkové lžíce), solí a maggi.

Krok 6

Na talíři ještě kyselo poléváme trochou rozškvařeného másla a popřípadě si každý ještě dle chuti přidá ocet.

Brambory lze uvařit i předem ve slupce (v tom případě na začátku vaříte asi 20 minut jen houby) a do hotového kysela si je potom nakrájíte. 


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/kyselo-bez-kvasku-recept-na-nepravou-krkonosskou-specialitu.html