jitulciny-recepty.cz

Vepřové na hříbkách | recept na plátky na houbách

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vepřové na hříbkách | recept na plátky na houbách. Na následujícím receptu si jistě pochutnají nejen milovníci hub. Vepřové na hříbkách je poměrně rychlé jídlo, které navíc skvěle chutná a obstojí i coby nedělní oběd. Hledáte- li inspiraci, jak zpracovat houby, vyzkoušejte můj recept na vepřové s houbovou omáčkou.

Co je potřeba

500 g vepřového masa (např. plecko)

1 sáček mražených hříbků (případně jiné houby dle zásob)

1 větší cibule

plátek sádla na vymazání pekáčku

 2 ks bobkového listu

2 ks nového koření

2 polévkové lžíce hladké mouky

dle potřeby tmavá jíška Knorr

sůl a pepř

grilovací koření

maggi

česneková pasta

Krok 1

Maso nakrájíme na asi 1 cm silné plátky, které po stranách trošku nařízneme, aby se nám při smažení nezkroutily. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a zlehka posypeme grilovacím kořením. Malý pekáček (mám 34 x 27 x 4 cm) si vymažeme sádlem, na dno rozprostřeme plátky masa a dáme do trouby předehřáté na 250°C osmahnout dozlatova z obou stran (dle potřeby můžeme přilít trochou vody, abychom měli i trošku sosu).

Krok 2

V hrnci si na plátku sádla necháme zesklovatět cibuli. Poté k ní přidáme mražené hříbky, bobkový list, nové koření a mícháme asi 3 minuty, dokud hříbky nepustí šťávu.

Krok 3

Poté do hrnce vložíme z trouby osmahnuté plátky vepřového masa i se sosem, promícháme a dolijeme asi 1,5 l horké vody. Vaříme, dokud není maso měkké.

Krok 4

Když je maso hotové, tak ho z omáčky vyjmeme na talířek a spolu s ním i několik kousků hříbků. Bobkový list a nové koření vyhodíme. Zbytek omáčky rozmixujeme ponorným mixérem (kdo má rád kusy hub v omáčce, tak nemixuje).

Krok 5

Zahustíme ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a pro tmavší barvu omáčky ještě přidávám asi 2 – 3 polévkové lžíce tmavé jíšky Knorr. Hotovou omáčku dochutíme nejdříve asi 1 – 3 čajovými lžičkami česnekové pasty, poté teprve dle potřeby sůl a maggi.

Krok 6

A je hotovo. Podáváme nejlépe s rýží, ale třeba i s houskovým knedlíkem.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/houby/veprove-na-hribkach-recept-na-platky-na-houbach